Ексклюзиви
пʼятниця, 01 вересня 2023 11:50

Спецтема: Війна Росії проти України

ЗСУ пробили складну лінію оборони РФ: аналітики розповіли про успіх українських військ на півдні

ЗСУ пробили складну лінію оборони РФ: аналітики розповіли про успіх українських військ на півдні
Українські війська на півдні поступово просуваються вперед. Фото: facebook.com/GeneralStaff.ua

Українські війська пробили складну лінію оборони загарбників біля села Роботиного.

Тепер ЗСУ намагаються зробити наступний крок у своєму виснажливому контрнаступі, ведучи запеклі бої за кілька кілометрів далі на схід. Про це пише The New York Times.

За інформацією видання, ЗСУ досягли успіхів на Запорізькому напрямку та намагаються використати їх для ширшого прориву та виходу на так званий сухопутний коридор між Росією та окупованим Кримом.

Зокрема, українська 46-та бригада, яка бере участь у боях у цьому районі, повідомила, що її штурмові підрозділи атакували позиції росіян біля села Вербове, що за 14 км на схід від Роботиного. Рух у бік Вербового важливий, адже свідчить про те, що Україна достатньо впевнена у своєму контролі над Роботиним і вважає, що її війська можуть спробувати просунутися вперед.

Американські офіційні особи підтвердили, що українські сили пробили основну лінію російської оборони навколо Роботиного та вели бої біля Вербового.

"Навіть такі невеликі успіхи є значними, тому що вони створили перший справжній український імпульс за кілька тижнів і проштовхнули артилерію та ракети трохи ближче до російського тилу та логістичних шляхів", ‒ йдеться у публікації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У росіян скоро "палатиме": Данілов розповів про нові українські ракети

Водночас один з високопоставлених західних військових чиновників вважає, що просування України, хоч і заслуговує на увагу, але воно все ще не є великим оперативним проривом. Однак, це підвищує моральний дух як українських військ, так і суспільства, а також демонструє реальний прогрес для США та інших союзників України.

За даними західних аналітиків, навколо Вербового розташовано ще кілька оборонних рубежів РФ, які можуть сповільнити або зупинити просування. Самі українські військові офіційні особи попереджають, що не варто очікувати швидкого прогресу, оскільки кожен відвойований осередок землі завдасть шкоди їхнім військам.

У четвер 46-та бригада повідомила, що її бійці вийшли на західну частину Вербового, але там підкреслюють, що попереду ще набагато складніші бої.

"Бої будуть вестися за висоти далі на південь і південний захід", ‒ зазначили в бригаді.

Військові також застерігають від "ажіотажу", оскільки навіть якщо вони зможуть пробити наступну лінію оборони, попереду буде ще більше фортифікацій. Українські сили також повинні захищатися від спроб Росії відкинути їх назад.

"Росія постійно контратакує, веде активну оборону. Місяць боїв показав, що ворог не збирається віддавати захоплені землі, попереду багато роботи", ‒ зазначили в бригаді.

Інститут вивчення війни заявив у своєму новому аналізі, що опубліковані в середу відео з геолокацією бойових дій показали, що українські сили просунулися до північно-західних околиць Вербового, хоча ступінь цього просування та контроль над ними позиції залишалися незрозумілими.

Якщо Україна зможе утримати позиції, які вона нещодавно відвоювала, її війська будуть у змозі чинити тиск на російські маршрути постачання, що пролягають через місто Токмак.

На думку аналітиків, не менш важливою є реакція Росії на цей прогрес. Незрозуміло, скільки солдатів резерву Росія може залучити на цю ділянку фронту, не створюючи слабких місць, які українці можуть використовувати на інших напрямках.

"Українці поступово завойовують позиції, а це означає, що вони відтісняють росіян, і вони можуть прорватися через деякі з цих добре укріплених районів", ‒ сказав генсек НАТО Єнс Столтенберг.

Приклад складності битви навів міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба під час зустрічі дипломатів у Франції. За його словами, після того, як підрозділи провели більше двох місяців у виснажливій кампанії з розриву російських ліній оборони біля Роботиного, їх боєздатність була вичерпана.

Командир цих підрозділів попросив дозволу реорганізувати атакуючі сили, обравши 31 глибоко вмотивованого солдата. За його словами, третина з них не мали бойового досвіду.

Щоб відбити Роботине цим солдатам спочатку довелося вийти за межі села вздовж посадок.

"Саме в цих непомітних на картах насадженнях відбуваються найбільші трагедії та героїзм війни. Тож наша група вибила звідти росіян і тримала позиції два дні, поки не прибуло підкріплення", ‒ розповів Кулеба.

За його словами, тоді солдатам довелося пройти приблизно 9 км через мінні поля, щоб дістатися до самого села.

"Встигли лише ненадовго перевести подих і відразу ж увірвалися на укріплені позиції росіян, вибили противника і протрималися до підходу основних сил", ‒сказав міністр.

За його словами, за 40 днів цей підрозділ здійснив шість штурмових і дві розвідувальні операції. Семеро солдатів отримали поранення, у тому числі один наступив на міну.

"Робота цієї групи дозволила цілій бригаді атакувати Роботине і звільнити його після тижнів штурмів. Звільнивши фланги, ми відкриваємо шлях на Токмак і, зрештою, на Мелітополь і кордон з Кримом", ‒ сказав Кулеба.

Американські чиновники кажуть, що українці ефективно протистояли зенітним ракетам Stinger, російським ударним вертольотам, які завадили наступу українських танків і бронетранспортерів. А касетні боєприпаси, надані Пентагоном, також ефективно атакували російські війська.

Разом з тим військові аналітики заявили, що Україні довелося залучити сили для штурму поблизу Роботиного, які командири спочатку планували залишити в резерві, включаючи підрозділи, оснащені десятками бойових машин армії США Stryker.

Тож нині українські командири турбуються про те, чи залишиться у них достатньо бойової сили, щоб використовувати прориви у російських мінних полях та інших оборонних спорудах, а потім розширювати ці діри в лініях, продовжуючи просуватися на південь до своєї кінцевої мети.

Збройні сили України відбили спроби російських окупантів контратакувати в районах Бахмута та стримують тиск ворога на Сватівському напрямку.

Воїни ЗСУ продовжують просуватися на півдні країни під час контрнаступу, свідчать свіжі карти американського Інституту вивчення війни (ISW).

Зараз ви читаєте новину «ЗСУ пробили складну лінію оборони РФ: аналітики розповіли про успіх українських військ на півдні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути