Ексклюзиви
субота, 06 січня 2024 16:41

ЗРК Patriot врятував тисячі життів, але ракети до них можуть закінчитися - WSJ

ЗРК Patriot врятував тисячі життів, але ракети до них можуть закінчитися - WSJ
США скоро не зможуть утримувати українські батареї Patriot з ракетами-перехоплювачами. Фото: ПС ЗСУ

США не зможуть довго постачати ракети до систем ЗРК Patriot в Україні.

Ці системи успішно відбивають російські балістичні ракети, пишуть у New York Times.

Український військовий Володимир розповів, що 11 грудня о 4 ранку радар зафіксував аномалію. Пізніше виявилося, що це російська балістична ракета. Вона летіла у напрямку Києва.

Часу подати сигнал повітряної тривоги не було, але українські військові випустили кілька американських ракет Patriot. Російську ракету вдалось знищити.

"Враховуючи, що балістичні ракети спричиняють найбільше втрат, я думаю, що кількість врятованих життів під час війни йде на тисячі", - сказав Володимир.

Офіційні особи з Білого дому та Пентагону попередили, що США скоро не зможуть забезпечувати українські батареї Patriot з ракетами-перехоплювачами. Вони можуть коштувати $2-4 млн за штуку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скільки систем ЗРК Patriot можуть закрити небо України: експерт пояснив

Володимир згадує, що першу балістичну ракету збили 4 травня. Тоді всі були дуже здивовані і довіра до обладнання зросла.

У травні та червні були складні атаки безпілотників, крилатих, балістичних і гіперзвукових ракет. Дві українські батареї Patriot збили всі 34 балістичні ракети, якими обстрілювали Київ, йдеться у звіті Центру стратегічних та Міжнародних досліджень.

Комплекс постійно переміщують, щоб росіяни не знали, де він.

"Нам вдалося створити щит над державою завдяки нашим іноземним партнерам. Але якщо наші іноземні партнери відвернуться від нас, ми повернемося до початку війни, коли люди просто не виходили зі своїх укриттів, а росіяни намагалися перетворити наші міста на суцільні руїни", - підсумував Володимир.

У ніч проти 2 січня ворог повторив масовану атаку засобами повітряного нападу різних типів, як це було 29 грудня.

Атаковано цивільну та критичну інфраструктуру, промислові та військові об'єкти, заявив головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний. Основний напрямок удару - столиця України.

Усі 10 аеробалістичних ракет Х-47М2 "Кинджал", які використовувала Росія, були збиті системою протиповітряної оборони Patriot.

Сполучені Штати Америки звернулися до Японії, щоб надати Києву ракети для ЗРК Patriot. На такий крок Вашингтон наштовхнули нестача систем протиповітряної оборони в Україні та неможливість швидкого ухвалення пакета допомоги в Конгресі. Японія затвердила зміни в політиці, пише The Washington Post із посиланням на анонімних американських посадовців.

Зараз ви читаєте новину «ЗРК Patriot врятував тисячі життів, але ракети до них можуть закінчитися - WSJ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути