Ексклюзиви
пʼятниця, 14 червня 2024 14:05

"Золота молодь" путінської номенклатури: як живуть і заробляють чада російських можновладців

- Капіталізм себе не виправдав, – заявив правитель Росії Володимир Путін і повернув країну до абсолютної монархії з царськими маєтками та кріпаками. І за цю авантюру нині гинуть сотні тисяч людей.

Верхівка Кремля за віком наблизилася до правителів часів брежнєвського застою – це діагноз і свідчення того, що вони ніколи не зміняться. А що їхні чада, часто із дипломами західних університетів, які після восьмого пакета санкцій повернулися в Росію? В якій країни вони хочуть жити.

Між Москвою і Красноярськом

Чим займаються діти двох найбільш корумпованих російських чиновників федерального і регіонального рівня, вихідців зі Сибіру, можна було дізнатися завдяки зливу інформації з податкової служби, Яндексу, соціальних мереж та контрактів з офшорів. Офіційна інформація про заняття та статки владної номенклатури режимом засекречена як найбільша державна таємниця.

У Москві – це родина Сергія Шойгу, ще донедавна міністра оборони, а нині секретаря Ради безпеки, а у Красноярську – колишнього голови законодавчих зборів краю і губернатора, а нині сенатора Ради Федерації Олександра Усса.

У Шойгу двоє шлюбних і троє позашлюбних дітей. Юлію Шойгу батько прилаштував в МНС керівником центру екстреної медичної допомоги, молодша Ксенія займалася бізнесом та керувала федерацією тріатлону.

Старша донька з чоловіком володіє будинком на 266 квадратних метрів

Старша донька з чоловіком володіє будинком на 266 квадратних метрів та земельною ділянкою на півтори тисячі квадратних метрів під Москвою, а молодша – двома пентгаусами в центрі столиці та лофтом вартістю близько півмільярда рублів.

Автор: pixabay.com
  Кремлівська еліта "розпилює" бюджет РФ та подбала, аби до такого розподілу коштів долучилися і їхні діти
Кремлівська еліта "розпилює" бюджет РФ та подбала, аби до такого розподілу коштів долучилися і їхні діти

Мати позашлюбних дітей Шойгу Єлена Шебунова, колишня стюардеса з МНС, займається бізнесом. За матеріалами розслідування The Insider, коханка Шойгу на контрактах з МНС та міністерством оборони заробила мільярди рублів. Вона навчала дітей у елітній школі на Рубльовці, де перебування обходиться у два мільйони рублів щорічно. Синові Данилу Шебунову виповнилося 22 роки. З початком війни перед самою мобілізацією - він виїхав з продюсером за кордон і займається музичною кар'єрою. Співає англійською мовою, бо російська не так звучить. Знімає кліпи під псевдонімом Sheba. На ютюб-каналі має 700 симпатиків. У Москві Данило здає в оренду за мільйони рублів два офісні центри.

Завдяки витокам російських даних з початку війни - у відкритий доступ, за інформацією дослідження InfoWatch, потрапило 667 мільйонів записів державних та корпоративних документів. Завдяки цій інформації можна уявити, якими статками володіє російське чиновництво та їхні чада

Родина сенатора Олександра Усса – одна з найбагатших в Росії

Родина сенатора Олександра Усса – одна з найбагатших в Росії. Володіє нерухомістю у Великій Британії, Німеччині, Італії та на Кіпрі. Молодшій дочці Олександрі належить будинок в Лондоні вартістю майже мільйон фунтів стерлінгів та кіпрська компанія Dunegenes Trading Limited. Їй також належить чотиризірковий готель на Сардинії.

Старша донька Марія Усс живе у Берліні. Керує компаніями, які надають інжинірингові послуги в галузі проектування, машинобудування та електроніки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Французькі літаки для України і список проросійських депутатів ЄС: про що пишуть світові ЗМІ

Син Артем Усс був власником компанії у Гамбурзі. Торгував промисловим обладнанням для нафтогазової та гірничої промисловості.

Великі капітали родини для бізнесу мають сибірську прописку і беруть початок з найбільших активів Уссів – компанії "Сибвугілля", до якої мав стосунок Усс-старший. Двадцять років на найвищих посадах у Красноярську не минули безслідно і були капіталізовані в серйозний бізнес за кордоном.

Автор: pexels.com
  Російська "золота молодь" має доступ до мільйонів доларів, які отримує в рубльовому еквіваленті з бюджету РФ
Російська "золота молодь" має доступ до мільйонів доларів, які отримує в рубльовому еквіваленті з бюджету РФ

Артем, крім "Сибвугілля", володів готелями в Італії та компанією Nord-Deutsche Industrieanlagenbau GmbH.

За організацію схеми з метою незаконного заволодіння американськими військовими технологіями та санкційною венесуельською нафтою, суд Мілану дав дозвіл на екстрадицію Усса-молодшого до США. За відмивання грошей йому загрожувало до 30 років позбавлення волі. З допомогою мафіозних структур він утік з-під домашнього арешту в Італії й опинився в Росії.

Чада правителів

Діти двох правителів РФ Володимира Путіна і Дмитра Медведєва знайшли себе у бізнесі, дотичному до державних компаній, і разом з іншими чадами номенклатури розпилюють федеральний бюджет.

Після запровадження санкцій старша донька Путіна Марія Воронцова повернулася додому і за три роки її зарплата та дивіденди у заснованій нею компанії "Номеко" сягнули мільярда рублів.

Щедрі фінансові вливання у сімейний бюджет, за інформацією телеграм-каналу "Можемо пояснити", стали можливим завдяки тому, що "Номеко" отримує кошти від "Согазу" - структури "Газпрому", серед власників яких друг Путіна Юрій Ковальчук і племінник Михайло Шеломов.

Гроші надходили за послуги з інформаційного моделювання реалізації проектів – дуже розмита стаття одержання прибутків.

З початком війни Воронцова викупила клініку "Согаз медицина", в якій лікуються російські військові й найманці з "Вагнера". Звичайно, коштом федерального бюджету.

Родина мешкає у пентгаусі на 230 квадратних метрів в елітному комплексі у центрі Москви вартістю 800 млн. рублів і користується дачею на Рубльовці вартістю 400 млн. рублів.

Автор: Getty Images
  Донька Путіна Марія Воронцова (праворуч) має клініку, де лікуются російські солдати та найманці
Донька Путіна Марія Воронцова (праворуч) має клініку, де лікуются російські солдати та найманці

Молодша донька Путіна Катерина Тихонова з 2012-го працює директором фонду "Національний інтелектуальний розвиток"

Завдяки податковим деклараціям, які потрапили в розпорядження телеграм-каналу "Можемо пояснити", вдалося з'ясувати, що молодша донька Путіна Катерина Тихонова з 2012-го працює директором фонду "Національний інтелектуальний розвиток", який веде діяльність під брендом "Іннопрактика", та в Московському університеті імені Михайла Ломоносова.

Фінанси для "Іннопрактики" надходять за схожою схемою, як і для старшої сестри - від компаній "Газпром", "Ростех" та "Роснафта". Це економічні монстри путінської імперії.

Ілля Медведєв, син колишнього президента Дмитра Медведєва (тепер – заступник голови Ради безпеки РФ) закінчив правничий факультет Московського інституту міжнародних відносин та продовжив навчання у Массачусетському технологічному університеті. Російські опозиційні ЗМІ писали, що у США він за батьківські гроші відкрив мережу заправок і магазинів. Після запровадження санкцій Іллі Медведєву в США відкликали трудову ліцензію та вказали на двері. Ось після чого Медведєв-старший став писати блоги і проклинати "загниваючий Захід".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дефіцит солдат у ЗСУ та імовірність появи інструкторів НАТО в Україні: про що пишуть світові ЗМІ

Повернувшись до Росії, Ілля приєднався до провладної партії. Як повідомляла пресслужба "Єдиної Росії", він став координатором порталу "Я в Росії" для мешканців окупованих територій і навчає, як набути російське громадянство і підписати контракт з міністерством оборони. Як і інші чада номенклатури, розпилює державний бюджет. За насильницьку паспортизацію окупованих територій потрапив під міжнародні санкції.

Партквиток "Єдиної Росії" йому вручив друг батька, секретар генради партії Андрій Турчак.

В 2010-му подарував президенту Медведєву особняк на Рубльовці

Ілля Медведєв – типовий представник владної номенклатури. Починав працювати у компаніях олігархів, близьких до батька. Це були структури мільярдера Алішера Усманова, того самого, який, за інформацією Фонду боротьби з корупцією, в 2010-му подарував президенту Медведєву особняк на Рубльовці.

Ще в студентські роки Ілля зарекомендував себе як тонкий знавець дорогих вин. Окрім партійної діяльності, розвиває у Краснодарському краї батьківський винний бізнес.

Ймовірно, він готується піти на вибори у Державну думу за списком провладної партії й очолити один з парламентських комітетів.

Зашифрований Патрушев

Після того як хакери зламали сайт ІТ-підрядника податкової служби РФ, на поверхню випливли таємниці найбільш зашифрованого силовика Кремля, колишнього голови Ради безпеки Миколи Патрушева. Нині він обіймає посаду помічника президента. Щоб приховати свою нерухомість, путінський режим у ручному режимі почав змінювати дані про чиновників, які потрапили під державний захист.

У податкових деклараціях, як з'ясували телеграм-канали, Патрушев проходив, як Луков Євгеній Федорович. Дані народження, паспортні дані збігалися.

У Патрушева обидва сини закінчили академію ФСБ. Старший Дмитро Патрушев, який є міністром сільського господарства і віцепрем'єром, на час витоку інформації заробляв на рік 184 млн. рублів.

Молодший син Андрій, після навчання став радником голови ради директорів компанії "Роснафта". Має власний бізнес, отримує підряди на геологорозвідку в "Газпромі" та "Новатеку". Проживає у Москві на вулиці Рочдельській, 12 у квартирі площею 250 квадратних метрів і вартістю 128 млн. рублів. У матеріалах федеральної податкової служби Андрій Патрушев значиться як Олексій Голубєв, а син керівника "Роснафти" Ігор Сечин - став Сергієм Терентьєвим.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сигнал Путіну: Шольц прокоментував рішення G7 щодо російських активів

Владна номенклатури стала масово в ручному режимі змінювати свої прізвища

Щоб народ не дізнався правди, владна номенклатури стала масово в ручному режимі змінювати свої прізвища у базах податкової служби. Цілком можливо, що путінське оточення може мати по кілька псевдо. Держреєстр і податківці проводять спецоперації з приховування статків чиновників.

Автор: Getty Images
  Микола Патрушев у податкових деклараціях проходить під іншим іменем та прізвищем
Микола Патрушев у податкових деклараціях проходить під іншим іменем та прізвищем

- Вони просто зроблені на одному заводі. Багаторічна робота в замкнутій корпорації, соціальна ізоляція, вічні пошуки ворогів сформували в них викривлене уявлення про світ. Тому вони далі плетуть інтриги і ховаються навіть у своїй країні, – пояснює феномен психології таких людей дослідник російських спецслужб Андрій Солдатов.

Матвієнко, Мішустін, Лавров, Пєсков…

Діти з кремлівського конвеєра не придумують велосипед і працюють за перевіреними схемами.

Сергій Матвієнко, син голови Ради Федерації – верхньої палати парламенту РФ Валентини Матвієнко, за інформацією The Insider, мав віллу в Італії вартістю 10 млн. євро і був там зареєстрований як індивідуальний підприємець.

У той час, коли мати перебувала на посаді губернатора, прихопив ряд історичних будівель у Санкт-Петербурзі. В Італії допоміг у реставрації місцевої церкви і став лицарем військового католицького ордену святого Георгія.

Бізнес побудував на скуповуванні державного майна в Росії, яке згодом перепродував за високими комерційними цінами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Цифра астрономічна: НАТО назвало втрати росіян на Харківському напрямку

За губернаторства матері йому виділили 20 га землі на березі Фінської затоки під оздоровчий комплекс, але згодом він змінив її призначення для більш успішного бізнес-проекту. Сергій Матвієнко також вигравав тендери на ремонт комунальних та історичних приміщень, за що отримував мільярдні прибутки з бюджету.

Ласим шматком для збагачення дітей і родичів владної номенклатури став Дубай. 75 світових ЗМІ підготували розслідування "Розкритий Дубай" – про власників нерухомості, які потрапили під міжнародні санкції та причетні до корупції. У міжнародному розслідуванні, крім інших чад, засвітився колишній зять глави уряду РФ Михайла Мішустіна.

Олександр Удодов, який був чоловіком сестри прем'єра, володіє в Дубаї двома квартирами

Центр перспективних досліджень, некомерційна організація з Вашингтону, яка вивчає міжнародну злочинність та конфлікти - здобула дані про нерухомість у Дубаї із земельного департаменту міста та від державних комунальних підприємств. Ці витоки містили інформацію про сотні тисяч об'єктів нерухомості.

Олександр Удодов, який був чоловіком сестри прем'єра, володіє в Дубаї двома квартирами вартістю два мільйони доларів. Ще раніше він скуповував квартири в Нью-Йорку.

Після запровадження міжнародних санкцій зі США в Москву повернулася Катерина Винокурова, дочка міністра закордонних справ РФ Сергія Лаврова. Вона народилася в Нью-Йорку, закінчила Колумбійський університет та магістратуру в Лондоні. Керує російським відділенням британського аукціонного дому Christie's у Москві. Має російське, ізраїльське та, очевидно, американське громадянство.

В офіційного рупору Кремля Дмитра Пєскова п'ятеро дітей від двох шлюбів. Після запровадження міжнародних санкцій в Росію повернувся з Лондону син Микола та дочка Ліза з Парижу, яка мала там бізнес у сфері піару. У сина в Англії було кримінальне минуле, але він далі веде розкішне життя і в розмові з журналістом, який відрекомендувався воєнкомом, відмовився йти до війська.

Ліза Пєскова у Москві відразу стала співвласницею компанії Centrum Moscow

Ліза Пєскова у Москві відразу стала співвласницею компанії Centrum Moscow, яка займається організацією виставок. Як й інші кремлівські чада, отримує фінансування від уряду Москви, мінсільгоспу, мінпромторгу та федерального агентства рибальства. Як підмітила "Верстка", якщо в попередніх власників компанії були збитки, то у нових виторг сягнув 127 млн.

Списки "золотої молоді" можна продовжувати. Денис Бортников, син глави ФСБ Олександра Бортникова, став членом правління одного з найбільших банків – ВТБ. Ігор Чайка, син колишнього генерального прокурора РФ Юрія Чайки, очолює з десяток компаній. Один із синів експрем'єра, колишнього глави СЗР Михайла Фрадкова працював у МЗС, Фонді держмайна, а нині – заступник керуючого справами президента. Ще один син Фрадкова – заступник керівника Зовнішекономбанку.

Сергій Іванов, син колишнього глави адміністрації президента Сергія Іванова, працював у "Газпромі". Ощадбанку, керує алмазодобувною компанією "Алроса".

Зять глави Росгвардії, путінської жандармерії, придбав 35% Новоузенської нафтової компанії

Юрій Чечихін, зять глави Росгвардії, путінської жандармерії, придбав 35% Новоузенської нафтової компанії, розробляє газові родовища, а раніше займався бізнесом у кіно.

Далеко не всі діти кремлівської еліти повернулися до Росії. Старший син покійного Володимира Жириновського, Ігор Лебедєв, змінив прізвище і став Давидом Гарсія. У нього нерухомість в Іспанії та на Мальті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рішення саміту "Великої сімки": Кремль спостерігає та озирається на курс долара

З цього приводу з'явився свіжив московський анекдот.

Кремлівське чадо питає батька:

– Що таке патріотизм?

– Це коли прості люди працюють за копійки, щоб ми жили в палацах і відпочивали за кордоном.

– А якщо вони будуть злитися на нас?

– Це вже називається екстремізмом.

Монархія Путіна

Російські економісти підрахували, що очікуваний дохід 35-річного чоловіка, доки він заробить пенсію, менший, ніж виплати за смерть на війні.

"Влада влаштувала для пересічних росіян неймовірної щедрості аукціон – смерть як вдале вкладення сімейних інвестицій", – вважає лауреат Нобелівської премії Дмитро Муратов.

За інформацією Credit Suisse, путінська Росія опинилася на першому місці у світі за рівнем економічного розшарування. Майже один відсоток багатіїв володіє 56% багатств країни. Так виглядає абсолютна монархія, яку з відданою номенклатурою будує Володимир Путін.

Виявляється, саме таке суспільство в сатиричному романі-антиутопії "Москва-2042" вже описував письменник-дисидент Володимир Войнович. Уперше видання побачило світ за кордоном у1986 році.

Хворих і злочинців відправляють за перше кільце ворожості

Письменник передбачив майбутнє Росії у межах Великого московського кільця, де розкошує владна номенклатури. Від решти території країни республіка відгороджена шестиметровим колючим дротом з автоматичними бойовими установками.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пісторіус назвав рік, коли Росія може напасти на НАТО

"Московською комуністичною республікою" управляє з космосу генералісимус, який об'єднав звання генералісимуса і генерального секретаря. Хворих і злочинців відправляють за перше кільце ворожості, людей стрижуть наголо, а волосся здають на переробку. У суспільстві процвітає соціальна нерівність та номенклатурна привілейованість.

Схожу країну нині будує "золота молодь" путінської номенклатури.

Зараз ви читаєте новину «"Золота молодь" путінської номенклатури: як живуть і заробляють чада російських можновладців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути