неділя, 03 лютого 2019 11:14

"Знав, що присвячу життя Богові" - митрополит Епіфаній святкує 40-річчя

"Знав, що присвячу життя Богові" - митрополит Епіфаній святкує 40-річчя
Митрополиту Епіфанію виповнилося 40 років. Фото: radiosvoboda.org

Сьогодні, 3 лютого, предстоятелю ПЦУ, митрополиту Епіфанію (Сергію Думенко) виповнюється 40 років. У цей день у Софіївському соборі під час богослужіння він урочисто зійшов на престол глави церкви.

Сергій Думенко народився в селі Вовкове Іванівського району на Одещині. Ріс у селі Стара Жадова Сторожинецького району Чернівецької області. Виховували майбутнього митрополита Київського і всієї України мати, дідусь і бабуся.

Закінчив Київську духовну семінарію й Духовну академію УПЦ КП. Викладав у Рівненській семінарії. Був секретарем митрополита Рівненського та Острозького Даниїла.

З 2005-го два роки вчився на філософському факультеті Афінського університету. Викладав у Київській богословській академії й очолив кафедру філології.

2007-го прийняв постриг у чернецтво як Епіфаній. Став секретарем патріарха Філарета, намісником Видубицького чоловічого монастиря, керуючим справами Київської єпархії УПЦ КП. За рік синод обрав єпископом Вишгородським. З 2010 року - керуючий Переяслав-Хмельницькою єпархією і ректор Київської богословської академії.

2012 року очолив управління у справах духовної освіти УПЦ КП. 28 червня 2013 року обрали намісником та місцеблюстителем патріарха Філарета на випадок його смерті чи хвороби.

Володіє грецькою й англійською мовами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Інтронізація глави ПЦУ Епіфанія: пряма трансляція

Gazeta.ua пропонує читачам ознайомитися із найцікавішими висловлюваннями митрополита Епіфанія після обрання главою ПЦУ:

"Бідна сім'я не могла мені дати тоді за пенсію дорогу до університету, але я вирішив, що я присвячу своє життя Богові"

"В Україні церква відділена від держави. Але ми не можемо відділити народ від держави. Процеси, що відбуваються в українському православ'ї, покликані укріпити її позиції"

"Маємо сприяти тому, щоб молодь линула в храми. Почувалася там комфортно, незалежно від зовнішнього вигляду. Якщо людина вперше прийшла до церкви, відчула цей поклик, то прийшовши вдруге, втретє, вона сама зміниться. Якщо ж їй одразу розповідати, що вона не так одягнена і щось не так робить, ніколи більше не переступить поріг"

"Коли ми об'єднаємося, всі православні українці в єдиній помісній православній церкві, завершиться війна на Донбасі і Крим буде повернуто Україні"

"Ми поступово будемо утверджуватися вже як єдина церква, визнана, канонічна в Україні. І поступово Росія втрачатиме вплив саме через душі православних українців"

"Ми не маємо права проклинати. Ми повинні благословляти тих, які нас проклинають"

Предстоятель Православної церкви України Епіфаній надає перевагу "стриманому одягу", невибагливий у їжі, а його сторінки у Facebook і Twitter веде священик-секретар.

Зараз ви читаєте новину «"Знав, що присвячу життя Богові" - митрополит Епіфаній святкує 40-річчя». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути