середа, 30 вересня 2009 17:07

Знайшли легендарний бенкетний зал імператора Нерона (ФОТО)

У Римі виявлено зал, де влаштовував бенкети сумнозвісний імператор Нерон, вважають археологи. Зал знайшли під час розкопок серед руїн Золотого палацу на горбі Палатин, повідомляє TheTimes. Він повертається навколо своєї осі.

"Його не можна порівняти з жодною з відомих пам"яток римської архітектури", - сказала в інтерв"ю газеті керівниця розкопок Франсуаза Вільдьє. Особливість споруди полягає в тому, що в її основу покладена особлива платформа, що обертається.

На даний момент вже розкриті стелі з рухомими панелями зі слонячої кістки, за допомогою яких тих, хто обідає, обсипали квітами, а також фундамент і поворотні механізми.

Золотий Палац Нерона - палацово-парковий комплекс в Римі, спорудження якого почалася після руйнівної пожежі в 64 році н.е. Це найбільша за площею міська резиденція монарха, яка коли-небудь існувала в Європі, але поступається в цьому відношенні Забороненому місту в Пекіні. Вперше в Римі мозаїкою прикрашені не тільки стіни, але й стелі палацу. Після загибелі Нерона в 68 році недобудований палац був покинутий, при Тіті згорів; його територія була знов відкрита публіці та забудована громадськими будівлями.

Імператор Нерон, відомий своєю жорстокістю і любов"ю до розкоші, правив Римською імперією з 54 по 68 рік н.е. Через 60 років після його смерті римський історик Светоній в своїй праці "Життя дванадцяти цезарів" описав палацовий зал, що обертався, де проходили бенкети.

"У обідніх палатах стелі були штучні, з поворотними плитами, щоб розсипати квіти, з отворами, щоб розсіювати аромати; головна палата була кругла: і вдень, і вночі безупинно оберталася вслід небозводу", - розповідав Светоній. Проте з його опису неясно, що саме оберталося - підлога трапезної чи стеля. Тепер, можливо, це питання вдасться прояснити.

Нерон не довго насолоджувався своїми розкішними покоями. У тому ж році, коли було завершено будівництво Золотого палацу, спалахнуло повстання проти Нерона. Імператор наклав на себе руки.

Inopressa

Зараз ви читаєте новину «Знайшли легендарний бенкетний зал імператора Нерона (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути