четвер, 27 січня 2011 15:54

Знайдено рештки сторожового собаки, який охороняв давній скарб (ФОТО)
5

Археологи виявили рештки найстаршого сторожового собаки Великої Британії. Дві тисячі років тому його принесли в жертву над щойно заритим скарбом.

Розмірами собака нагадував сучасного ретривера чи східно-європейську вівчарку. Тварина належала людям з племені коріелтаувів. Вони вважали, що з охоронною функцією дух впорається краще за живу істоту, і мали рацію. Скарбницю у Маркет-Харбор, графство Лестершир, виявили зовсім недавно.

Це найбільший скарб залізного століття у Великої Британії. Виявлено п'ятсот золотих і срібних монет, у тому числі найстаріша римська монета, знайдена на Британських островах (211 рік до н. е.). Крім того, виявлено щедро прикрашений римський парадний шолом зі срібла і численні ювелірні вироби.

Скелет собаки вдалося відновити співробітникам Лестерського університету. Рештки виставлять у музеї Харбор. Відвідувачам запропонують вибрати ім'я новому експонату: Бріна ("Захисник" по-кельтски), Брендта ("Пагорб"), Кадран ("Могутній"), Ардрей ("Шляхетний") або Сеалгайр ("Мисливець").

Вікі Скор, яка курирувала проект, зазначила, що до моменту смерті собака, швидше за все, досяг похилого віку. Коріелтауви, можливо, вірили в те, що надають їй величезну послугу, довіряючи духу настільки почесне завдання.

Під скелетом знайшли рештки ище двох собак. Мабуть, плем'я вважало, що попередні "вартові" втратили свою силу.

За матеріалами: Компьюлента

Зараз ви читаєте новину «Знайдено рештки сторожового собаки, який охороняв давній скарб (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути