Ексклюзиви
середа, 23 квітня 2008 14:00

Зміни клімату можуть спровокувати глобальні війни

Зміни клімату можуть спровокувати глобальні війни
Зміни клімату можуть викликати глобальні конфлікти, такі ж великі, як і дві світові війни, але довжиною в сторіччя, якщо тільки проблема не буде взята під контроль,і пріоритет не буде відданий захисту.

Об"єднаний Королівський Інститут служб (RUSI) повідомляє, що збільшення витрат на дослідження у 10 разів, що буде прирівнюватися до витрат на космічну програму Аполо, необхідне, якщо світ хоче уникати жахливих наслідків зміни температури.

Проте реакція світової спільноти на загрози, спричинені зміною клімату, як наприклад, підвищення рівня морів і міграції, поки що була "повільна і неадекватна", держави не змогли підготуватися до найгіршого сценарію розвитку подій.

Нік Мабей вважає, що Лорд Стерн недооцінив можливі економічні наслідки змін клімату в своїй доповіді уряду, яку він оприлюднив минулого тижня.

Нік Мабей, екс-голова Prime Minister"s Strategy Unit Великобританії, зараз керівник екологічної групи E3G, сказав, що лідируючі держави повинні готуватися до того, що може трапитися, якщо зміни клімату відбуватимуться швидкими темпами, як це передбачає низка вчених.

Він відзначив, що інвестиції в енергетичні дослідження в десять разів менші за 10 мільярдів фунтів на рік (у цінах 2002 року), які були витрачені на програму Аполо.

Якби такі кошти витрачалися на боротьбу зі змінами клімату, ризики значно зменшилися б, відзначив Мабей.

Навіть якщо зміна клімату не буде відбуватися за сценарієм якнайгіршого розвитку подій, ці гроші все одно не будуть витрачені даремно, адже вони будуть витрачатися на технологічні дослідження ядерної енергії, біологічного палива, збереження запасів, що так чи інакше буде необхідним, додав він .

"Якщо зміни клімату - не будуть сповільнені і досягнуть критичних порогів, це призведе і до конфліктів у межах окремих держав. Сутички через клімат спричинять переосмислення суспільством свого ставлення до проблеми забезпечення національних інтересів", повідомив Нік Мабей.

Наприклад, наша енергетика і безпека клімату все більше залежатимуть від альянсів з іншими великими споживачами енергії, як наприклад Китаю, ніж від відносин з нафтовими державами.

Представник Міністерства закордонних справ і справ Співдружності сказав: "Ми вітаємо повідомлення RUSI як корисне доповнення до дебатів з безпеки клімату", повідомляє Telegraph.

Зараз ви читаєте новину «Зміни клімату можуть спровокувати глобальні війни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути