середа, 04 вересня 2013 19:55

"Зміна 12 годин. Весь цей час стоїмо на посту", - 429 міліціонерів охороняють хасидів і містян в Умані
19

Фото: Фото: Роман Чорномаз

Сьогодні ввечері в місті Умань на Черкащині хасиди святкуватимуть юдейський Новий рік Рош-ха-Шана. Більше, ніж 25 тисяч прочан з усього світу приїхали сюди аби помолитись на могилі свого духовного наставника рабі Нахмана. Для забезпечення правопорядку в місті, сюди у складі зведеного загону прибули 429 міліціонерів з Черкаської та Вінницької областей.

4 вересня о 14 годині біля блок-посту, де зупиняються автобуси з паломниками, стоїть десяток правоохоронців. Вони перевіряють у прочан та місцевих жителів документи.

"До Умані на святкування Рош-ха-Шана я приїжджаю вже більше, ніж в десятий раз. Зміна триває 12 годин. Весь цей час ми стоїмо на посту. Важкими є перших три дні, потім ноги звикають. Сил десь гуляти після завершення зміни немає. Просто приходжу, вечеряю і засинаю", - розповідає заступник командира спецпідрозділу "Грифон" Руслан Куниця.

Біля залізної загорожі, що перекриває рух громадського транспорту в районі паломництва стоїть старший інспектор штабу Смілянського міськвідділу Максим Домерчук.

"Є кілька видів служби під час паломництва хасидів. Найважче — перебувати в місцях масового скупчення хасидів, поблизу синагоги. Там напружена ситуація. Завжди незвично чути навколо чужу мову. Здається, ніби за кордон потрапив. За останні роки ставлення хасидів до правоохоронців покращилось, стали відноситись до нас з повагою. Більшість з них вітаються", - розповідає.

Повз проходять чотири хасиди у чорних сюртуках, штовхають перед собою валізи. Вверх по вулиці знаходиться могила духовного наставника хасидів Рабі Нахмана.

"До Умані приїжджаю не вперше. Щоразу мене дивує поведінка паломників, особливо їхніх дітей. Вона не піддається ніяким логічним поясненням. Своїх дітей я б виховував по-іншому. Робота з паломниками завжди означає велику відповідальність. Треба бути готовим швидко відреагувати у будь-якій ситуації. При цьому жодним чином не можна провокувати паломників, бо вони часто розуміють наші дії по-своєму", - каже командир батальйону патрульної служби Ігор Новіков.

З кіоску, де продаються сувеніри лунає гучна музика. Під сучасні пісні в обробітку на хасидський манер танцюють два десятки прочан.

Біля дев'ятиповерхівки по вулиці Софії Перовської, 6 стоїть мікроавтобус Вибухотехнічної лабораторії. До залізного паркану прив'язані дві вівчарки по кличках Малиш та Фалкон. З ними кінологи щодня обходять територію району паломництва та оглядають речі новоприбулих хасидів. Собаки навчені шукати вибухівку.

"Частіше за все нам доводиться обшукувати забуті хасидами на вулицях валізи. Наша задача встановити чи немає у тих сумках вибухівки. Валізи прочан без господаря ми не відкриваємо, їх обнюхують собаки. Потім ці сумки передаємо до пункту прийому, де їх забирають господарі", - розповідає старший експерт-вибухотехнік МДКЦ Черкаської області В'ячеслав Яровий.

Свято розпочнеться сьогодні ввечері і триватиме 3 дні.

Зараз ви читаєте новину «"Зміна 12 годин. Весь цей час стоїмо на посту", - 429 міліціонерів охороняють хасидів і містян в Умані». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

38

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути