середа, 03 червня 2009 16:51

Злочинець, який підірвав банк, хотів поранити якомога більше людей

Злочинець, який підірвав банк, хотів поранити якомога більше людей

Злочинцеві, який організував найгучніше за останні декілька років пограбування в Запорізькій області, трохи більше двадцяти. Він живе в Запоріжжі, ніде не працює, зате захоплюється саморобним виготовленням вибухових пристроїв. Він міг би сісти за грати ще в січні минулого року.

"У січні 2008 року йому було пред"явлено звинувачення за ч.1 ст. 236 "Незаконне зберігання, виготовлення вогнепальної зброї, боєприпасів". Тоді в його квартирі стався вибух. Любитель-самоучка з незавершеною освітою, він виготовляв вибухівку, черпаючи інформацію з інтернету і використовуючи доступні засоби. Тоді, під час вибуху, йому відірвало два пальці на руці. А під час обшуку в його квартирі міліціонери знайшли "Куховарську книгу анархіста" . Міліція взяла його під варту, а в залі суду його звільнили у зв"язку з обставинами, що змінилися. Зараз ми перевіряємо законність даного рішення суду", - розповів прокурор Запорізької області Валерій Кулаков.

Піротехнік-самоучка планував і надалі підривати банки

Пограбування банку він планував заздалегідь, ретельно прорахувавши всі найдрібніші подробиці з напарником - другом, який жив в сусідньому будинку. Як розповів начальник ГУ МВС в Запорізькій області Віктор Ольховський, для пограбування злочинець вирішив вибрати банк в Мелітополі.

"Вибрав Мелітополь, щоб подалі від основного місця проживання, щоб ми не почали його відразу відпрацьовувати, як раніше судимого", - пояснив Віктор Ольховський.

За декілька днів до спланованого пограбування він приїжджав в Мелітополь, обійшов всі банківські відділення і зрозумів, що найбільш незахищені відділення "Ощадбанку". Потім на карті він відзначив всі відділення "Ощадбанка" в Мелітополі, а те, в якому пізніше відбудеться вибух - обвів подвійним кружечком.

Після цього він виїхав назад у Запоріжжі, виготовив удома вибухівку і повернувся в Мелітополь разом з другом. Вони переночували ніч в місті, а на ранок підірвали банк. Але, винести гроші злочинцеві так і не вдалося.

Все пішло не так, вже після першого вибуху, який прогримів в самій будівлі банку. Як вже з точністю з"ясували правоохоронці, перший вибух, еквівалентний 400 грамам тротилу, стався всередині банку, а не на його східцях, як думали спочатку.

"Наш любитель-піротехнік чітко розрахував час між вибухами і вони спрацювали чітко за часом. Він чітко розрахував куди буде направлена вибухова хвиля і де йому необхідно буде знаходиться, щоб не бути пораненим самому. Але він не чекав, що вибух буде такої сили", - говорить Віктор Ольховський.

Як розповів Валерій Кулаков, за задумом злочинців перший вибух, еквівалентний 400 грамам тротилу, повинен був відбутися всередині банку.

"Цей вибух повинен був відволікти людей, а в цей час злочинець хотів перескочити через перегородку, за якою сидить касир, і забрати готівку. А другий вибух повинен був відволікти людей від втечі злочинців", - розповів прокурор.

Проте, коли усередині відділення банку відбувся перший вибух, він виявився набагато сильнішим, ніж міг собі представити злочинець. Грабіжник начебто навіть встиг зробити постріл з саморобного пістолету, який знайшли на місці злочину, але гар і дим не дали йому довести справу до кінця. Він так і пішов ні з чим, залишивши після себе 28 поранених людей і зруйновану будівлю банківського відділення.

Але найбільш цинічне в його плані спрацювало на сто відсотків.

"Як травмуючий чинник для вибуху він використовував гранітний щебінь. Простіше кажучи, він начинив вибухову речовину гравієм. Переслідувалася мета, щоб вибухом було травмовано якомога більша кількість людей, які знаходяться поряд. Щоб очевидці не змогли його переслідувати під час його відходу", - розповіли правоохоронці.

Прикмети підозрюваних складали зі слів людей, які бачили, що незадовго до вибухів біля банку крутилися двоє молодих хлопців. Потім були описи хлопця, який знаходився в банку під час вибуху і потім зник.

Злочинця здивувало, що міліція таки прийшла за ним

До речі, другого злочинця під час вибухів на місці злочину не було - такі припущення міліції. За допомогою художника склали портрет злочинців, який розлетівся по всіх правоохоронних підрозділах області. Пошукові групи направили у всі місця, де міг з"явиться передбачуваний злочинець.

Двадцятирічного хлопця, імовірно ідейного натхненника пограбування з вибухами, затримали через 4,5 години після трагедії. На пероні залізничного вокзалу Мелітополя. Як розповіли міліціонери групи захвату, які безпосередньо затримували і доставляли хлопця дуже схожого на фоторобот, він не був агресивним. Швидше на його обличчі було дуже сильне здивування. При собі у затриманого був тільки натільний одяг і свідоцтво інваліда.

Після затримання його в міськвідділі міліції, правоохоронці провели санкціонований обшук в його квартирі в Запоріжжі.

"Виходячи з матеріалів справи і з того, що ми вилучили, якби ми його не затримали, то могла б послідувати низка вибухів в банківських установах регіону", - говорить Віктор Ольховський.

Зараз із затриманим працює заступник прокурора області Євгеній Проценко. Ведуться допити, шукають другого підозрюваного.

А троє міліціонерів кримінального розшуку мелітополського міськвідділу міліції, які затримали злочинця, нагороджені міністром МВС Юрієм Луценко найсерйознішою міністерською нагородою - "За безпеку народу 2-го ступеня".

Сьогодні документи на нагороди їм вже вручив особисто начальник ГУ МВС в Запорізькій області Віктор Ольховський.

Губернатор регіону Олександр Старух пообіцяв, що за його представленням хлопців -міліціонерів представлять до державної нагороди. Ще четверо міліціонерів Віктор Ольховський хоче представити до нагороди Кабміну.

За матеріалом Репортер Запоріжжя

Зараз ви читаєте новину «Злочинець, який підірвав банк, хотів поранити якомога більше людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути