неділя, 08 серпня 2021 13:19

Житиме в наших серцях. Соцмережі сколихнула смерть Ройтбурда

Житиме в наших серцях. Соцмережі сколихнула смерть Ройтбурда
Олександр Ройтбурд хотів добитися для Одеського художнього музею статусу національного. Фото: Gazeta.ua

8 серпня помер художник, директор Одеського художнього музею Олександр Ройтбурд. Українці у Facebook згадують митця, пишуть спогади про нього. Gazeta.ua зібрала дописи з соцмережі.

Останні роки життя Ройтбурд мав проблеми зі здоров'ям. Помер через онкологію, написав журналіст і нардеп Микола Княжицький.

Помер чоловік, який для мене був одним із зразків для наслідування, пише екснардеп Борислав Береза:

"Щиро засмутяться всі ті, хто бачив в яку перлину Саша перетворив музей. Ще більше засмутяться ті, хто тепер буде позбавлений можливості весело поговорити з ним про серйозні речі. Багатьом буде не вистачати зустрічей з ним на його виставках і його оповідань за келихом вина. Будуть сумувати його друзі. І тут ніяких слів не вистачить, щоб описати біль втрати".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Не час з'ясовувати стосунки. Треба об'єднатися проти проросійських сил - Ройтбурд про Україну, Одесу і музей

Олександр Ройтбурд народився 14 жовтня 1961-го в Одесі. Батьки були інженерами. Навчався в художній школі. Закінчив художньо-графічний факультет Одеського педагогічного інституту. Cлужив в армії. Заснував асоціацію "Нове мистецтво". Керував Центром сучасного мистецтва Джорджа Сороса в Одесі. 2001-го виїхав до США. За два роки повернувся. Очолив галерею Марата Гельмана в Києві. Написав близько 2 тис. картин. 2009 року його роботу "Прощавай, Караваджо!" продали на лондонському аукціоні Phillips de Pury&Co за $97 тис. Це рекордна сума, яку заплатили за твір українського митця. Жив і працював у столиці.
2017-го виграв конкурс на посаду директора Одеського художнього музею. Переїхав. 4 вересня 2019 року Одеська обласна рада з ініціативи депутата від "Опозиційного блоку" достроково розірвала контракт із директором Одеського художнього музею. Ройтбурд оскаржив це рішення. Суди тривали до 18 грудня, коли новообрана Одеська облрада скасувала рішення про його звільнення.
Заснував Клуб Маразлі – громадську організацію, членом якої може стати кожен, хто внесе 30 тис. грн за рік на підтримку музею.
На місцевих виборах у жовтні 2020-го пройшов до Одеської обласної ради від партії "Європейська солідарність".

Зараз ви читаєте новину «Житиме в наших серцях. Соцмережі сколихнула смерть Ройтбурда». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути