середа, 08 березня 2017 11:05

Жінки, які досягли успіху в чоловічих професіях
6

Ці жінки стали першопрохідцями професій, які раніше вважалися винятково чоловічими, досягли неймовірних успіхів і не побоялися осуду оточуючих.

Автор: wikipedia.org
  Геді Ламарр
Геді Ламарр

Геді Ламарр (1914-2000)

Вона з'явилася на світ у столиці Австрії з ім'ям Гедвіг Єва Марія Кіслер, ходила в театральну школу і рано почала зніматися в кіно. Крім цього Геді Ламарр займалася наукою. У 1942 році вона запатентувала систему, що дозволяє на відстані керувати торпедами. Цінність технології "стрибаючих частот" була оцінена тільки з роками. День народження актриси 9 листопада названий Днем винахідника в США. Без винаходу Ламарр зараз не літали б супутники і не працювали мобільні телефони стандарту GSM.

Автор: wikipedia.org
  Ада Лавлейс
Ада Лавлейс

Ада Лавлейс

Першій програмі для обчислювальної машини значно більше років, ніж здається більшості людей: Чарльз Беббідж, винахідник механічного комп'ютера, консультувався у своїй роботі з Лавлейс (уродженої Байрон — доньки того самого лорда Байрона). То в 1842-му, чи то в 1843-му Ада написала перший в історії алгоритм роботи для приладу Беббіджа (власне, першу "програму").

Автор: wikipedia.org
  Марія Кюрі
Марія Кюрі

Марія Кюрі (1867-1934)

Спільні дослідження П'єра і Марії Кюрі — це, мабуть, найвідоміший приклад сімейної співпраці за всю історію науки. Втім, певну популярність має і та теорія, що Марія використовувала становище чоловіка в суспільстві (та його стать) як трамплін, а насправді її геній не вимагав співавтора. Більша частина відкриттів Склодовської-Кюрі, а також вручення їй другої Нобелівської премії трапилися в її житті вже після смерті П'єра (це стосується і досліджень про вплив радіації на ракові клітини).

Автор: wikipedia.org
  Доктор Елізабет Блекуелл
Доктор Елізабет Блекуелл

Доктор Елізабет Блекуелл (1821-1910)

Перша жінка, яка отримала вищу медичну освіту в США. Її не хотіли приймати ні в одну з медичних шкіл із-за її статі, але все ж її взяли в Женевський медичний коледж в Нью-Йорку. Доктор Джеймс Уебстер, читаючи курс анатомії, діставшись до лекцій про розмноження, попросив Елізабет вийти, стверджуючи, що це занадто вульгарно для її тонкого розуму, однак відповідь Елізабет не тільки дозволив їй залишитися, але і підняла престиж лекцій. 23 січня 1849 року Елізабет Блекуелл стала першою жінкою, яка отримала ступінь доктора медицини у Сполучених Штатах. А пізніше присвятила свою кар'єру і життя акушерству.

Автор: wikipedia.org
  Неллі Блай
Неллі Блай

Неллі Блай (1864-1922)

Журналістка, яка писала про корупцію і бідність. Щоб потрапити в жіночий будинок для божевільних на острові Блекуелл (нині острів Рузвельта) для розслідування жорстокого поводження з пацієнтами клініки, симулювала душевну хворобу і амнезію, і обдуривши кількох докторів, Блай домоглася свого. Провела десять днів у лікарні, щоб згодом виступити з викривальною статтею про жахливі умови, в яких існують пацієнтки лікарні, про знущання персоналу й про те, що частина пацієнток явно потрапила туди помилково. Стаття стала сенсацією і призвела до того, що становищем у лікарнях такого штибу зацікавилася не тільки громадськість, алей влада, істотно збільшивши бюджет Департаменту громадської добродійності й виправних установ. А ще вона здійснила навколосвітню подорож за рекордних 72 дні.

Автор: wikipedia.org
  Зінга Мбанді
Зінга Мбанді

Зінга Мбанді (1583-1663)

Правителька держави Ндонго (Ангола) і Матамби з кінця 20-х років XVII століття. Об'єднавшись з голландцями, войовничими племенами Гіага і королем Конго, вона в 1624 році напала на португальців і розбила їх. Метою її було добитися евакуації португальських портів з країни, побудованих до того часу, чого Зінга й досягла. У дипломатії та військової тактики вона не знала рівних.

Зараз ви читаєте новину «Жінки, які досягли успіху в чоловічих професіях». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути