Ексклюзиви
четвер, 20 серпня 2009 10:21

Землетрус спровокував витік радіації на японській АЕС

Землетрус спровокував витік радіації на японській АЕС

На японській атомній електростанції "Хамаока" в префектурі Сідзуока, екстрено зупиненій 11 серпня відразу ж після потужного (магнітудою 6,5) землетрусу, напередодні був відмічений витік радіації.

За повідомленням дирекції АЕС, "невеликий витік радіації був виявлений в четвер, 19 серпня, під час заміни фільтру".

При цьому, відзначив представник адміністрації станції, при такому рівні випромінювання небезпеки для обслуговуючого персоналу станції немає.

Як повідомлялося раніше, в результаті підземного поштовху 11 серпня стрілки реєструючих рівень радіації приладів в приміщенні реактора N5 АЕС різко піднялися вгору. Проте в міністерстві економіки, торгівлі і промисловості країни підкреслили, що "за межами цього блоку ситуація повністю нормальна". Відразу після поштовху реактори N5 і N4 були автоматично зупинені. За словами представника дирекції АЕС, реактор N4 буде знову запущений через 3-4 тижні.

Землетрус стався вранці 11 серпня в районі затоки Суруга, його осередок розташовувався на глибині 23 км. У зоні найбільш потужних поштовхів опинилися префектура Сідзуока на північний захід від Токіо, а також всі райони японської столиці.

За повідомленням влади, в результаті землетрусу тоді загинула одна людина, понад 120 отримали поранення.

Нагадаємо, в липні 2007 року в Японії в результаті підземного поштовху магнітудою 6,8 на АЕС "Касівадзакі-Каріва" з сімома ядерними реакторами перекинулися і частково відкрилися бочки з твердими радіоактивними відходами. В результаті пошкодження фільтру за межі станції вирвалася незначна кількість радіоактивного пилу. Станція в Ніїгаті з сімома реакторами була розрахована на землетруси меншої магнітуди, тому в понеділок на ній почалася пожежа, витоки води і радіоактивних відходів, стались розриви труб. У результаті витік радіації склав 90 тис. бекерелів (одиниця активності нукліду в радіоактивному джерелі), повідомляє Росбалт.RU.

Зараз ви читаєте новину «Землетрус спровокував витік радіації на японській АЕС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути