пʼятниця, 30 квітня 2021 11:12

Земельна реформа, яку проводить уряд, поглибить проблеми села - експерт

Земельна реформа, яку проводить уряд, поглибить проблеми села - експерт
Борис Кушнірук: "Реформа, яку проводить уряд, закладає негативи, що вистрілюватимуть через 10-15 років". Фото: Gazeta.ua

Закон щодо земельної децентралізації, ухвалений напередодні Верховною Радою закон визначає процедуру користування земельними ділянками. Проте результати земельної реформи можуть виявитися згубними для українського села. Про це Gazeta.ua розповів економічний експерт Борис Кушнірук.

"Законом передбачається право користування та розпорядження земельними ділянками в межах об'єднаних громад. Була модель центрального органу державної влади – районної чи обласної держадміністрації, що керувала земельними ділянками, хоча вони перебували в межах громади. Саме громади, а не чиновники, мають ними розпоряджатися. Цей закон певною мірою визначає процедури – хто і як розпоряджається наділами. Це важливе рішення", – сказав експерт.

Утім, наслідки земельної реформи ми зможемо побачити лише в далекій перспективі, стверджує Борис Кушнірук.

"Та реформа, яку проводить уряд, закладає негативи, що вистрілюватимуть через 10-15 років. Спричинить подальше спустошення сільських районів. Для великих компаній, агрохолдингів, що вирощують масові сільськогосподарські культури, потрібна мала кількість робочих рук. Тож позбавлені роботи селяни спиватимуться й виїжджатимуть. Це призведе до концентрації людей у містах, де для них не буде роботи, бо виробничі потужності переміщені в невеликі населені пункти. Відбудеться ще більше розшарування населення. Для вирощування сільськогосподарських культур не буде ні інфраструктури, ні людей. Уже зараз в Україні є майже порожні села, де проживає лише декілька родин. Поодинокі компанії приїжджають навесні, обробляють землю й засівають, восени збирають урожай – і все. Це така деградаційна модель усієї системи, що є в сільській місцевості. І поточна реформа не вирішує цієї проблеми, не стимулює створення сільських підприємств, зацікавлених у розвитку території. А якщо не буде фермерів – у селі не буде потреби в людях. Уся земля буде сконцентрована у власності агрохолдингів", – переконаний економіст.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Влада відкрила розпродаж землі іноземцям. Захистити Україну може лише референдум - Тимошенко

Щодо негативної позиції Тимошенко до цього закону експерт зазначає:

"Юлія Тимошенко грає на страхах, пов'язаних із продажем-купівлею землі. Ставлення до цього в суспільстві дуже неоднозначне. Потрібна державна підтримка з відтермінуванням викупу землі на 20 років. Проблема земельної реформи в тому, що вона фактично не вирішує поставлене завдання – формування прошарку малих сільськогосподарських виробників. Але Тимошенко про це не говорить".

Верховна Рада ухвалила зміни до Земельного кодексу щодо удосконалення управління і дерегуляції в галузі земельних відносин. Закон передбачає передачу земель державної власності за межами населених пунктів до комунальної власності органів місцевого самоврядування. Винятком мають стати землі, необхідні державі для виконання її функцій. Також закон передбачає обмеження у використанні земель територій і об'єктів природно-заповідного фонду.

Зараз ви читаєте новину «Земельна реформа, яку проводить уряд, поглибить проблеми села - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути