Ексклюзиви
середа, 17 липня 2024 19:40

Зеленського просять ветувати закон про переведення годинників - науковці назвали причини

Зеленського просять ветувати закон про переведення годинників - науковці назвали причини
Верховна Рада ухвалила закон про скасування переходу на літній час. Фото: rbc.ua

Президента Володимира Зеленського закликають ветувати ухвалений Верховною Радою законопроект щодо скасування переходу на літній час.

Аргументи, зокрема, наводить громадська організація "Академія наук вищої школи України". Її звернення до президента опублікувало видання "Новинарня".

Там стверджують, що нині немає авторитетних, визнаних світовою науковою спільнотою досліджень, які б засвідчували серйозний негативний вплив сезонного переведення годинників на фізіологічний і психологічний стан людини.

"І це є цілком зрозумілим: адже десятки мільйонів людей, регулярно подорожуючи по всьому світу, змінюють годинні зони не двічі на рік, а значно частіше, й не на одну годину, а на більший часовий інтервал", - зазначив президент Академії та доктор фізико-математичних наук Олександр Наконечний.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Раді пропонують відмінити щойно прийнятий закон про переведення годинників

За його словами, питання зменшення енергетичних витрат на освітлення залишається актуальним, що зафіксовано, зокрема, й рекомендаціями Європейської економічної комісії ООН. Тому низка держав досі практикують переведення годинникових стрілок влітку. Так роблять майже в усіх штатах США, провінціях Канади, Великій Британії та всіх державах ЄС. Разом з тим відмовилися від використання літнього часу Росія, Білорусь та Китай.

Науковець вважає, що користь від законопроєкту неможливо пояснити з погляду астрономії. Ухвалення закону означатиме, що наприкінці червня в Києві світатиме вже о 3:00, а сутенітиме о 20:00.

"Це відчутно збільшить витрати установ, підприємств і домогосподарств на електричне освітлення у вечірні години навесні, влітку та восени, що матиме особливо відчутний ефект в умовах постійних відключень електроенергії, спричинених руйнуваннями енергетичної інфраструктури", - зазначив Наконечний.

А от у ранкові години, за його словами, сонячне світло витрачатиметься марно.

На думку вченого, законопроєкт ухвалили з формальними експертними висновками міністерств, але без глибоких фахових експертних висновків наукової спільноти, зокрема НАН України, НАМН України та провідних університетів.

Наконечний назвав законопроєкт "суто популістським, шкідливим для економіки і антиєвропейським по суті". Він закликав Зеленського доручити уряду утворити робочу групу з фахівців-науковців для опрацювання пропозицій щодо вдосконалення системи обчислення часу в Україні.

Верховна Рада 16 липня ухвалила у цілому законопроєкт про обчислення часу в Україні. Закон передбачає скасування переходу на літній і зимовий час. За проголосував 261 нардеп.

На думку науковців і лікарів, щорічне переведення стрілок годинника на одну годину вперед і назад несе низку негативних наслідків, викликає значне погіршення стану здоров'я громадян у період адаптації.

Зараз ви читаєте новину «Зеленського просять ветувати закон про переведення годинників - науковці назвали причини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути