Ексклюзиви
понеділок, 31 серпня 2020 20:23

"Зеленський привів до влади клоунів, які руйнують державність" - дипломат

"Зеленський привів до влади клоунів, які руйнують державність" - дипломат
Володимир Василенко: Жоден український президент не сприяв формуванню патріотичної провідної верстви. Фото: Тарас Подолян

У складі Верховної Ради, сформованої у 1990 році, та структурах виконавчої влади, створених після відновлення незалежності, впливовою силою лишались комуністи. Проте якісно це були не погані чиновники.

Про це в інтерв'ю журналу "Країна" говорить дипломат Володимир Василенко.

"Радянська партійна еліта формувала штучно. Не було природного відбору шляхом вільної конкуренції. Але вона була досить високоосвічена та дисциплінована. Розуміла, як працює державна машина. Дослухалась до думки експертного середовища. Переважна її більшість не була корумпованою. Інша справа – їхня свідомість була засмічена комуністичними догмами. Це гальмувало модернізацію країни", - вважає експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Не працюватиму з комунякою" - розповіли, чому Чорновіл відмовився стати прем'єром

На його думку, зараз – повна деградація владного політикуму.

"Це – небезпечний процес. Політикум погіршувався з кожним президентом. Жоден не сприяв формуванню патріотичної провідної верстви. Кравчук був приречений спиратись на колишніх комуністів. Кучма оточив себе лояльними та відданими йому політиками і залежними бізнесменами. При ньому з'явились олігархічні клани, їх обслуговували владні структури. Кучма не ставився надто прихильно до комуністів, однак наказав очистити всі державні структури від учасників Народного Руху.

Ющенко хвалився, що після обрання звільнив кілька тисяч державних службовців. Це був деструктивний крок. Не можна звільняти професіоналів тільки тому, що вони працювали за попередньої влади. Можна і треба міняти корумпованих політичних призначенців вищого ешелону. Державний чиновник нижчих рівнів – не політичні фігури. Дотримуються лінії, яку визначає політика влади. Ця традиція свавільного формування держапарату у нас досі збереглася. Кожен президент обирає у команду лише лояльних, а міністр міняє усіх, починаючи з заступників, закінчуючи водіями. Це знищило управлінський клас.

За Януковича владу взагалі отримало організоване злочинне угрупування. За Зеленського – клоуни, плебс. Люди з його команди не розуміють закономірностей побудови національної держави. Вони як правило мало освічені", - додає дипломат.

Повне інтерв'ю з Володимиром Василенком читайте у журналі "Країна" від 27 серпня.

Володимир Зеленський прийняв повноваження президента 20 травня 2019 року.

Зараз ви читаєте новину «"Зеленський привів до влади клоунів, які руйнують державність" - дипломат». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути