четвер, 20 травня 2021 17:56

Зеленський оскандалився російською косовороткою на День вишиванки. Що кажуть фахівці

Зеленський оскандалився російською косовороткою на День вишиванки. Що кажуть фахівці
Володимир Зеленський вдягнув російську косоворотку на День вишиванки. Фото: @zelenskiy_official

Президент Україні Володимир Зеленський оскандалився в мережі через російську косоворотку, яку він одягнув на День вишиванки.

Фахівці з етнології прокоментували ситуацію з сорочкою глави держави, пише BBC.

"Такі сорочки косовороткового типу були більш поширені в Росії й Білорусі. Традиційно в нас таких не було", - повідомила дизайнерка Олена Дідик, яка спеціалізується на вишиванках.

За словами етнологині Оксани Косміної, зміщений убік комірець - не завжди є ознакою саме російської косоворотки.

"Щодо зміщеної вбік застібки й того, що це неодмінно російська косоворотка - ні, не обов'язково. Такий крій був характерний і для традиційних українських вишиваних сорочок. Як чоловічих, так і жіночих. Тобто в самому крої немає нічого такого, про що можна було б говорити, що це щось не наше, а російське", - прокоментувала вона.

Проте навіть в українських традиціях за зміщеним убік комірцем вишивка залишалася в центрі сорочки.

"У цьому випадку вишивкою збоку підкреслили ось цей крій. І такий спосіб шиття справді був характернішим для російських традиційних сорочок. Тому дійсно, це колосальний ляп у роботі команди президента. Такий варіант дійсно більше сприймається як російська косоворотка", - пояснила Косміна.

За її словами, убрання першої леді Олени Зеленської має вигляд цілком "по-нашому". Проте для традиційної вишиванки занадто глибоке декольте й не зовсім правильно розташований декор.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Найбагатші – у наречених, найунікальніші – у повстанців. Що слід знати про історію вишиванок

Вишиванковий скандал прокоментував дизайнер сорочок Артем Климчук. За його словами, він створював сорочку для Зеленського за старовинними зразками оригінальних вишиванок, знайдених у музейних архівах Дніпропетровської області.

"Під час створення вишиванки для Володимира, за основу ми взяли національний костюм дніпропетровського регіону. Для сходу України бічний розріз на сорочці був досить типовим елементом. Він був дуже популярним у XIX столітті, але втратив свою актуальність після всього того, що з нашою країною зробив Радянський Союз. Ми стилізували трохи візерунки, вишили їх хрестиком і ретязем, переосмислили дизайн і осучаснили вишиванку. Хоча вона створена за мотивами історичних сорочок, які зберігаються в музеях", - прокоментував Климчук.

20 травня відзначають міжнародний День вишиванки. Президент України Володимир Зеленський опублікував світлину в українському національному одязі й потрапив у скандал. Користувачі мережі помітили, що президент одягнутий не в українську вишиванку, а в російську косоворотку.

Зараз ви читаєте новину «Зеленський оскандалився російською косовороткою на День вишиванки. Що кажуть фахівці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

26

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути