понеділок, 31 грудня 2018 11:33

Зеленський може перейти дорогу Тимошенко

Зеленський може перейти дорогу Тимошенко
Виборці Зеленського не вірять у зміни в країні. Тому голосуватимуть "по приколу". Фото: ВВС.com

Центрвиборчком оголосив про початок кампанії з виборів президента України. Серед можливих кандидатів несподіваною є поява в рейтингу шоумена Володимира Зеленського.

Політолог Михайло Басараб вважає, що це прояв протестних електоральних настроїв. Про це він заявив у коментарі для Gazeta.ua

Задовго до виборчої кампанії чимало політиків піаряться на біґбордах і у ЗМІ та прямо вказують, що вони - кандидати у президенти. Чи є це порушенням виборчого законодавства?
- Ні. З формальної точки зору, якщо кампанія офіційно не почалася, то вони не є суб'єктами виборчого процесу. Тому ні ЦВК, ні будь-які повноважні органи не можуть їм це заборонити або застосувати санкції. Тож будь-який громадянин може на біґборді вказати, що він є кандидатом у президенти.

У чому феномен Володимира Зеленського, який іде другим у президентському рейтингу?

- Це своєрідний прояв електоральних настроїв. У такий спосіб виборці, які готові за нього голосувати, висловлюють свій протест відносно того, що відбувається у країні. Своєрідний докір усім політикам, які не виправдовують їхньої довіри. Так само є частина людей, які ніколи не ставилися серйозно до політики. Їх мало обходить те, що відбувається в державі. Їм байдуже, що буде в країні завтра чи через рік. Це аполітична частина суспільства, яка знаходиться поза політичними процесами. Таким чином вони можуть висловити своє несерйозне ставлення до політики.
Соціологія показує, що виборці Петра Порошенка чи Юлії Тимошенко очікують, що вибори покращать ситуацію в країні. А виборці Зеленського значно меншою мірою сподіваються, що вибори зумовлять зміни в країні або покращать їхнє особисте життя. Тому вони голосуватимуть, образно кажучи, по приколу.

Кому з кандидатів Зеленський може зашкодити?
- Якщо говорити про дует нинішніх фаворитів - Тимошенко й Порошенка, балотування Зеленського більше зашкодить Юлії Володимирівні. Бо їхні електоральні поля значно більше перетинаються, ніж Зеленського і Порошенка. По-друге, небезпека обрання шоумена може налякати певну частину суспільства, яка не допускає можливості перемоги кандидата-популіста чи демагога. Вони в цьому випадку можуть зорієнтуватися на чинного президента, хоча йому і не симпатизують.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В агітаційному наметі Тимошенко роздавали пакети із солодощамиЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сергій Притула: "Це наша розвесела народна гра - вибери найменше зло"

Як проголосували на виборах 1999 року за Леоніда Кучму?
- Саме так. Тоді лідер комуністів Петро Симоненко, який вийшов у другий тур із Кучмою, був пугачем для багатьох виборців. Тому вони пішли на вибори і проголосували за Кучму, хоч і не хотіли цього. Так само нині Зеленський може зіграти роль залякувача частини виборців.

Це своєрідний троянський кінь?
- Може, й так. Хоча якщо Зеленський є креатурою олігарха Ігоря Коломойського, то я не впевнений, що Коломойський переслідує саме таку мету. Бо він як тільки може висловлює своє невдоволення Порошенком, критикує його через власний телеканал "1+1".

Студія "Квартал 95" дає безплатні концерти в рамках всеукраїнського туру. Чи може це свідчити про те, що Зеленський таки буде балотуватися?
- У недавньому інтерв'ю Дмитру Гордону він заявив, що розглядає таку можливість. Тут нічого секретного нема.

Зараз ви читаєте новину «Зеленський може перейти дорогу Тимошенко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути