вівторок, 20 квітня 2010 12:07

Здорожчання цигарок збільшить їхню контрабанду

Здорожчання цигарок збільшить їхню контрабанду

Генеральний директор асоціації "Укртютюн" Валентина Хоменко вважає, що нові акцизи призведуть до здорожчання тютюнових виробів та збільшенні кількості контрабанди з Росії і Молдови.

Про це вона розповіла Gazeta.ua, коментуючи відповідну заяву віце-прем"єра Сергія Тігіпка про намір підняти ставки акцизів на цигарки вже з 1 травня 2010 року. Таким чином, за словами урядовця, мають збільшитись надходження у бюджет.

"У Росії податки на сигарети наполовину, а в Молдові – у 13 разів менші. Контрабанди останні 8 років фактично не було. Але останнє дослідження Держкомстату показало, що 20% цигарок на ринку - нелегально завезені. Зростання акцизів одразу зменшує легальний ринок і збільшує контрабанду. А від неї в бюджет нічого не потрапляє. Для наповнення бюджету країни зараз важливо не підіймати податки, а боротися з контрабандою", - вважає Хоменко.

Гендиректор "Укртютюну" переконана, що зміна ставок податків протягом бюджетного року - це негативна практика, яка суперечить законам.

"Ринок тютюнових виробів іще не до кінця відреагував на дві зміни ставки акцизу торік. За даними Держкомстату, виробництво цигарок минулого року впало на 12%. А здорожчання горілчаних і тютюнових виробів додало 1,5% до інфляції", - додала вона.

Раніше Тігіпко заявляв, якщо президент не встигне підписати закон у квітні, то нові ставки акцизу почнуть діяти з 1 червня 2010 року.

Поки що не уточнюється наскільки відсотків буде підвищено податковий збір.

Востаннє Верховна Рада піднімала на 36% акцизний збір з тютюнових виробів у жовтні 2009 року.

Зараз ви читаєте новину «Здорожчання цигарок збільшить їхню контрабанду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути