пʼятниця, 20 грудня 2019 09:51

Здавати кров можна буде у приватних центрах

Здавати кров можна буде у приватних центрах
Українська служба крові забезпечує лише третину потреб країни в плазмі

Збирати донорську кров та плазму зможуть не тільки центри крові, що належать до системи Міністерства охорони здоров'я, а й підприємці за умови отримання ліцензії. Такі зміни передбачає законопроект 2429, який ухвалили 18 грудня 2019 року на засіданні Антикорупційного комітету. Документ винесуть на голосування у Раду вже найближчим часом, додавши поправки до основного тексту.

Донорська кров та плазма крові, як її основна складова, використовуються для виготовлення препаратів крові – альбуміну, який використовується як кровозамінник при втратах крові, імуноглобуліну, який посилює опірність організму до хвороб, та інших.

В останні десятиліття у світі використання препаратів, виготовлених з плазми крові, стрімко зросло, виник навіть їх дефіцит. При цьому, Україна належить до тих країн, які уже понад 40 років мають це технологічно складне виробництво.

Нещодавно вітчизняний виробник "Біофарма" переніс завод-фракціонатор на новий майданчик – в Білу Церкву. Тепер там будуть розділяти плазму на фракції та виготовляти препарати з них. Для такого виробництва потрібна плазма і новий законопроект допоможе вирішити цю проблему.

Дотепер донорську кров та плазму мали право збирати тільки комунальні центри крові, що фінансуються з місцевих бюджетів. Деякі з них нагадують скоріше музей радянської епохи ніж сучасний медичний заклад.

"Українська служба крові забезпечує лише третину потреб країни в плазмі. Крім Запорізької, жодна державна станція переливання крові не обладнана ПЦР-аналізом (лабораторний метод діагностики, що виявляє безліч захворювань на ранніх стадіях — від Gazeta.ua). Це одна з причин, чому у нас, за підрахунками МОЗ, може бути до 2 мільйонів хворих на гепатит С. Галузь потребує змін і збільшення інвестицій", - говорить Костянтин Єфименко, президент групи компаній "Біофарма".

Якщо законопроект проголосують, то в Україну відкриються двері для іноземних інвесторів у галузь виробництва препаратів з плазми крові. Йдеться про лібералізацію галузі, що може призвести до посилення позицій України на міжнародному ринку препаратів з плазми крові та посилення конкуренції на внутрішньому ринку. Це на руку насамперед пацієнтам, оскільки призведе зменшення ціни та, відповідно, до збільшення доступності цих препаратів для застосування у лікуванні.

"Цей законопроект надає усім однакові прозорі умови. Ми встановлюємо, що плазму в Україні можуть забирати і виробляти суб'єкти усіх форм власності й будь-якої реєстрації, якщо вони мають ліцензію. Законопроект жодним чином не обмежує конкуренцію, а навпаки посилює її, сприяючи залученню інвестицій у фарміндустрію. Україна має перестати бути постачальником сировини і стати виробником", - говорить один з авторів законопроекту Михайло Радуцький, голова комітету Верховної Ради з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування.

Україна входить у десятку країн, які мають свій національний фракціонатор і досвідчених фахівців. Об'єднавшись з приватним сектором держава має шанс перезавантажити галузь та залучити значні іноземні інвестиції для розвитку.

Проект закону 2429 "Про внесення змін до деяких законів України щодо ліквідації штучних бюрократичних бар'єрів та корупціогенних чинників у сфері охорони здоров'я" подано до Парламенту 13 листопада 2019 р. Ініціаторами стали понад 20 народних депутатів.

Зараз ви читаєте новину «Здавати кров можна буде у приватних центрах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути