Ексклюзиви
середа, 09 червня 2021 13:31

Завтра велике свято. Сьогодні востаннє кажуть "Христос Воскрес"

Завтра велике свято. Сьогодні востаннє кажуть "Христос Воскрес"
9 червня востаннє в 2021 році проведуть пасхальну хресну ходу. Фото: Ольга Стенько

9 червня 2021 року християни східної, візантійської, традиції відзначають Віддання свята Пасхи.

Це перехідне свято, яке відзначається в 39-й день після Пасхи, коли закінчується святкування Христового Воскресіння.

День Віддання свята Пасхи відзначають у середу шостого тижня після Великодня. Це останній день року, коли богослужіння відправляють за зразком великодніх служб, використовуючи пасхальні піснеспіви. Цього дня в церквах і вранішнє, й вечірнє богослужіння здійснюються за великоднім чином при повному освітленні храму зі свічками, кадилом, співом пасхальних стихир і великим славослів'ям.

Літургія завершується останнім у цьому циклі пасхальним хресним ходом. Після літургії священнослужителі знімають Плащаницю, яка з утрені в день Воскресіння Христового розташована на Престолі, і підвішують на стіну у вівтарі або кладуть її до спеціально влаштованої для її зберігання скрині-ковчегу, так званої "гробниці".

З цього дня православні й греко-католики перестають вітати одне одного фразою "Христос Воскрес!" -"Воістину Воскрес!", як це було впродовж 40 днів відзначення пасхальних свят.

Віддання свята Пасхи відзначають напередодні одного з дванадцяти найбільших християнських свят - Вознесіння Господнього. Підставою для свята слугує оповідь з Діянь святих апостолів, згідно з якою воскреслий Христос 40 днів перебував на землі, після чого вознісся на небо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що не треба класти в пасхальний кошик і чи справді Благодатний вогонь сходить із неба

Тож фактично, день Віддання свята Пасхи відзначає останній день земного перебування Христа, коли той перебував з учнями та проповідував про Царство Небесне.

В богослужбовій традиції православної церкви зберігся звичай особливо великі свята, передусім так звані дванадесяті, зустрічати та проводити з особливою урочистістю й пишнотою. Церковний устав приписує деякі свята вшановувати особливим богослужінням не один день, а декілька. Розрізняють наступні поняття.

Предпразництво – богослужбовий період, котрий готує віруючих до зустрічі великих свят. Зазвичай, більшість дванадесятих свят мають по одному дню предпразництва. Однак, Вербна неділя, Пасха, Вознесіння Господнє та День Свята Трійці – таких днів взагалі не мають.

Попразництво – період, котрий триває після самого дня свята. Упродовж одного чи кількох днів богослужіння ще згадують певне свято або його учасників. Тривалість пропразництва залежить від співпадіння днів календаря в конкретний рік. Наприклад, від відстані одного свята до іншого, або до днів посту. Зазвичай цей період триває тиждень. Виняток – 39-денне попразництво свята Воскресіння Христового.

Віддання – останній день попразництва. Богослужіння Віддання здійснюються переважно за текстами служби першого дня свята та характеризуються великою урочистістю, більшою за інші дні попразництва, але меншою за сам день свята.

Зараз ви читаєте новину «Завтра велике свято. Сьогодні востаннє кажуть "Христос Воскрес"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути