неділя, 14 жовтня 2018 13:00

Завдяки їм Україна існує: відкрили Залу пам'яті загиблих захисників
5

Президент Петро Порошенко та його дружина Марина Порошенко прийняли участь у відкритті Зали пам'яті захисників України. Залу створили для вшанування пам'яті військовослужбовців, які загинули у боротьбі за свободу України упродовж 1992 – 2018 років.

"Сьогодні ми з вами започатковуємо нову традицію – новий ритуал поминання українських героїв, які віддали своє життя для того, щоб жив український народ. Не випадково, що ця традиція починається у Свято Покрови Пресвятої Богородиці та День захисника України 14 жовтня", - передає слова Порошенка прес-служба.

Президент наголосив, що військові віддали своє життя за Україну та український народ.

"Невідомо чи існувала б Україна… Це завдяки їм український народ є і буде. Це завдяки їм була зупинена російська агресія, яка так зухвало почалася. Це завдяки їм Київ, Дніпро, Львів сотні наших міст та десятки тисяч сіл та селищ мають можливість жити мирним життям. Низький уклін і вічна пам'ять. Не забудемо і не пробачимо агресору", - сказав Петро Порошенко.

В Україні відкрили Залу пам'яті захисників України. Фото: Сensor
В Україні відкрили Залу пам'яті захисників України. Фото: Сensor
В Україні відкрили Залу пам'яті захисників України. Фото: Сensor
В Україні відкрили Залу пам'яті захисників України. Фото: Сensor
В Україні відкрили Залу пам'яті захисників України. Фото: Сensor

Військовий капелан 25-ї окремої десантно-штурмової бригади Олександр Медвєдєв відзначив важливість нової традиції вшанування героїв, загиблих за свободу та незалежність нашої держави. Він також подякував Президентові за запровадження інституту капеланства в українському війську. За його словами, присутність священників в українській армії дозволяє підтримати військових.

"Молимось за всіх військових, які боронять Україну. Молимось за всіх, хто в минулому загинув", - зазначив він.

Президент разом з дружино поклали поклали квіти до Пам'ятного дзвону та вшанували пам'ять загиблих. Петро та Марина Порошенки висловили слова співчуття та підтримки рідним загиблого героя солдата Михайла Рибака, які взяли участь у церемонії відкриття Зали пам'яті. Михайло отримав важкі поранення в бою 22 травня 2014 року поблизу міста Волноваха Донецької області. За його життя боролися у Військово-медичному клінічному центрі Південного регіону, однак врятувати захисника не вдалося. Михайло Рибак помер 14 жовтня 2014 року, президент нагородив його орденом "За мужність" III ступеня.

Зала пам'яті – це перший і єдиний великий меморіальний проект в Україні за роки збройного протистояння російській агресії. На стінах Зали пам`яті вміщено таблички з прізвищами військовослужбовців Збройних Сил України, які загинули впродовж 1992 – 2018 років. Всього 2532 таблички.

Біля споруди Зали пам'яті облаштовано церемоніальний майданчик із Дзвоном пам'яті та Стеллою, у якій вмонтовано осколки снарядів. Щоденний поминальний ритуал буде здійснюватися ударами дзвону, залежно від кількості загиблих у цей день.

В середині Зали пам'яті, на спеціальному подіумі, розміщено Книгу пам`яті з іменами загиблих. Структура Книги побудована за принципом календаря: один розворот – один день, де згадуються всі загиблі у цей день за всі роки. Станом на зараз лише 32 розвороти (32 дні) залишаються порожніми. В усі інші дні Збройні Сили України несли бойові втрати.

Зараз ви читаєте новину «Завдяки їм Україна існує: відкрили Залу пам'яті загиблих захисників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути