Ексклюзиви
пʼятниця, 15 січня 2021 14:59

Заробітчани дають учетверо більше грошей, ніж Україна отримує інвестицій

Заробітчани дають учетверо більше грошей, ніж Україна отримує інвестицій
"Близько трьох мільйонів українців працюють за кордоно", - доктор економічних наук, академік, директор Інституту демографії та соціальних досліджень Елла Лібанова.. Фото: Сергій Старостенко

Заробітчани переказують додому в 4 рази більше грошей, ніж Україна отримує прямих іноземних інвестицій, за оцінками Національного банку. Будь-яка гривня, витрачена на території країни, працює на нашу економіку,- каже в інтерв'ю журналу "Країна" доктор економічних наук, академік, директор Інституту демографії та соціальних досліджень Елла Лібанова.

- Близько трьох мільйонів українців працюють за кордоном. Ця цифра сформована на основі інформації податківців, Пенсійного фонду, оцінок незареєстрованої зайнятості. Оцінювати наслідки міграції можна з позиції конкретної людини, яка переїхала, її родини, поселення, звідки вона виїхала. Також - із позиції країни-донора, себто України, і з позиції країни, куди людина переїхала, та цілої цивілізації. Якби Ейнштейн свого часу не переїхав до США, він згорів би в концтаборі. Від його міграції цивілізація виграла.

Якщо говоримо з позиції країни-рецепієнта, Польща виграє, бо українці заповнюють вакансії, де не хочуть працювати поляки. З позиції країни-донора посилюється депопуляція, часто руйнуються родини, формується так зване соціальне сирітство.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нас може залишитися 30 млн



Які плюси для нас? Це залежить від того, чи має мігрант зв'язки з батьківщиною і чи повертається. Статистика показує, що людина, яка прожила в Польщі кілька років, чомусь не кидає сміття на вулиці, не терпить хамства щодо себе. Ми дозволяємо з собою розмовляти, як з бидлом, мігрант - ні. Ця власна гідність швидко передається найближчому оточенню, якщо людина повертається.

В Україні з одного боку зростає безробіття, з іншого - дефіцит робочої сили. Чому?

- Це так зване структурне безробіття. Одних робочих місць бракує, для інших немає фахівців. Досі не розумію, звідки у нас ще є медики. У Польщі їм пропонують у 10 разів більшу платню. Навіть мова не потрібна. Німці, щоб залучити мігрантів із "третіх країн", вже не вимагають знання німецької. Тільки бригадир має знати її, інші члени - ні.

Повний текст інтерв'ю з Еллою Лібановою читайте в журналі "Країна"

Зараз ви читаєте новину «Заробітчани дають учетверо більше грошей, ніж Україна отримує інвестицій». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути