четвер, 06 вересня 2007 08:20

Запуск японського супутника з Байконуру закінчився аварією

Запуск у ніч на четвер з Байконуру російської ракети-носія "Протон-М" з японським супутником зв"язку закінчився аварією.

За попередніми даними, не розділилися друга і третя ступені ракети-носія.

Створена держкомісія, яка визначить причини інциденту, що відбувся під час польоту. Перші дані про аварію почнуть надходити тільки вранці.

За даними Федерального космічного агентства (Роскосмос), уламки ракети-носія впали в безлюдному районі за 50 км. на південний захід від Джезказгана (Казахстан). Жертв і руйнувань на місці падіння ракети немає.

Проте фахівці вважають, що аварія завдасть Росії великого економічного збитку і може призвести до напруженості у відносинах з Казахстаном. За розрахунками, заправлені токсичною речовиною – гептилом – друга і третя ступені ракети "Протон-М" впали на території східного Казахстану, що, поза сумнівом, завдасть шкоду екології цієї республіки. Так сталося в липні 2006 року, коли трапилася аварія з ракетою-носієм "Дніпро". Тоді Казахстану зазнав збитків у розмірі 1,1 млн. доларів.

Водночас японський оператор супутникового зв"язку JSAT оцінює свій збиток від втрати телекомунікаційного супутника як незначний. Як пояснили в японській корпорації, сам супутник був застрахований, також є й страховка на випадок невдалого запуску.

Телекомунікаційний супутник JCSAT-11 належить японському операторові супутникового зв"язку JSAT і призначений для забезпечення зв"язку та мовлення користувачам на території Японії, Тихоокеанського регіону та Гавайських островів. Супутник, що запускався, мав бути резервним у складі орбітального угрупування JSAT, що складається з дев"яти супутників. На нім було встановлено 38 транспондерів Ku-діапазону і 16 транспондерів C-діапазону. Термін активного існування такого типу супутників на орбіті – 15 років, повідомляє NEWSru.

Зараз ви читаєте новину «Запуск японського супутника з Байконуру закінчився аварією». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути