Ексклюзиви
четвер, 19 березня 2009 14:23

Західні вчені стверджують, що в чорнобильській зоні стало менше комах

Західні вчені стверджують, що в чорнобильській зоні стало менше комах

Вплив малих доз радіації і зараз продовжує негативно впливати на природу в 30-кілометровій особливій зоні навколо Чорнобильської атомної електростанції, стверджують західні вчені. Українські фахівці з ними категорично не згодні.

Американські та французькі дослідники порівняли кількість джмелів, метеликів, коників-стрибунців, бабок і павуків на територіях із різним рівнем радіаційного забруднення і зовсім вільних від радіації.

Результати своєї роботи вони опублікували у журналі Biology Letters.

Як зазначають у статті керівники проекту, професор Тімоті Муссо з університету Південної Кароліни і доктор Андерс Моллер із французького університету Парі-Сюд, тенденція однозначна: чим вищий рівень радіації, тим менше комах.

Раніше такі ж дані були отримані щодо птахів.

Тепер учені мають намір зайнятися рослинами і ссавцями.

Професор Муссо займається проблемами Чорнобилю майже 10 років, і багато разів бував в особливій зоні.

Він і його помічники у ході останнього дослідження ділили територію на квадрати, пересувалися з GPS-навігатором і радіаційними дозиметрами у руках і підраховували приблизну кількість комах, побачених протягом маршруту.

Фахівці з українського Центру вивчення Чорнобилю, однак, не згодні з висновками західних експертів.

Доктор Сергій Гальчак, який разом із групою помічників вивчав тривалий вплив малих доз радіації на птахів, заявив, що дика природа в особливій зоні, що до сих пір офіційно вважається непридатною для проживання людей та господарської діяльності, навпаки, процвітає, оскільки вплив радіації перекривається відсутністю збитку від використання людиною.

Що стосується радіації, то її рівень у зоні, за словами Гальчака, був небезпечним для життя лише у перший рік-два, а за десять років він знизився у 100-1000 разів.

Професор Муссо, у принципі, згоден, що для остаточних висновків про характер впливу малих доз радіації на живі організми потрібно більше часу і нові дослідження.

Він наголошує, що чорнобильська аварія, будучи трагедією сама по собі, водночас дала вченим імовірно унікальну можливість для спостережень.

Наймасштабніша в історії техногенна ядерна катастрофа сталася у ніч з 25 на 26 квітня 1986 року. Радіоактивного зараження зазнали близько 160 тисяч квадратних кілометрів території України, Білорусі і РФ. Остаточно зупиненою станція була 15 грудня 2000 року. У даний час на ній здійснюється комплекс робіт з підвищення екологічної безпеки, розрахований до 2013 року.

Одночасно, згідно з дослідженням британських екологів, добровільне проживання у забороненій зоні навколо Чорнобиля менше шкодить здоров"ю, ніж переїзд із сільської місцевості у загазований центр великого міста. Як зазначають вчені, навіть постійне переїдання і надлишкова вага становлять більшу загрозу для життя сучасної людини, ніж вплив радіації.

За матеріалами BBC, Корреспондент.net
Зараз ви читаєте новину «Західні вчені стверджують, що в чорнобильській зоні стало менше комах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути