понеділок, 26 жовтня 2009 17:11

Жан Клод ван Дамм їде на "Молодість" і обіцяє зняти в Україні кіно

Жан Клод ван Дамм їде на "Молодість" і обіцяє зняти в Україні кіно

У Києві в суботу відкрився 39-й кінофестиваль "Молодість".

Культурна подія почалася з двогодинного запізнення, за одними джерелами, головної учасниці церемонії відкриття - французької актриси Катрін Деньов, за іншими - президента України Віктора Ющенка.

Цього року все відбувалося в кінотеатрі "Київ".

Було тісно і жарко. Арт-директор "Молодості" Андрій Халпахчі усі незручності списує на кризу, мовляв, доводиться економити.

"Коли в Києві осінь, ми приходимо до кінозали"

Поки всі чекали початку церемонії, червоною доріжкою пройшли відомі і невідомі гості: українські актриси-сестри Сумські, український актор з російських серіалів Володимир Горянський, французький актор Грегуар Колен, який приїхав особисто презентувати свою короткометражку "Фокс Бей", а також зустрітися зі своєю знайомою Ольгою Куриленко - подружкою Джеймса Бонда. Її запросили урочисто відкрити "Молодість".

Голова журі, французький актор і режисер Тоні Гатліф приїхав до Києва "подивитися країну, якої він ще не знає". Він взагалі дуже любить подорожувати, тому що його мама циганка, і тому більшість його фільмів про циганів.

Після вступного слова Андрія Халпахчі та Ольги Куриленко фестиваль відкрив президент Віктор Ющенко.

"Коли в Києві осінь, ми приходимо до кінозали, сказати, можливо, найсокровенніші свої відчуття - ми любимо кіно, - сказав президент. - Ми любимо кіно, бо це - акт великого дозвілля, ми любимо кіно за те, що воно загальнолюдське і виховує загальнолюдські цінності".

За традицією, як почесний президент кінофестивалю, Ющенко вручив приз "Скіфський олень", якого ще називають українським "Оскаром".

Цього року за значний внесок у світове кіномистецтво його отримала всесвітньо відома французька актриса Катрін Деньов, яка стала головною зіркою вечора. Незважаючи на свій вік (66 років), виглядала актриса по-царському: у розкішній чорній сукні, що відкриває одне плече.

Фільмом-відкриттям стала стрічка відомого голландського режисера Яна Кунена "Коко Шанель та Ігор Стравінський".

Гість з Голлівуду Кері Хіроюки-Тагава ("Мортал комбат", "Перл-харбор"), за словами організаторів, сам попросив, щоб його запросили як спецгостя. Він дуже хотів подивитися Київ і тому, взявши участь у відкритті, в неділю поїхав самостійно оглядати визначні пам"ятки столиці. Актор прославився в Голлівуді тим, що зіграв усіх найкривавіших якудза.

"Я трохи втомився, - сказав Тагава перед відкриттям фестивалю, - щойно прилетів. Але мені у вас усе цікаво. Я за це і люблю свою професію - зустрічаєш нових людей, відкриваєш нові країни. Цікаво".

Цього тижня на "Молодість" має приїхати популярна російська актриса Чулпан Хаматова ("Країна глухих") і зірка бойовиків Жан-Клод Ван Дамм ("Універсальний солдат"). Причому до Києва "брюссельський мускул" нагряне не з порожніми руками, а з однією зі своїх останніх робіт - комедійною картиною "Ж.К.В.Д.". У ній Ван Дамм грає самого себе: колишнього кумира мільйонів хлопчаків, а нині - актора, який розгубив свою популярність через наркотики і необачний вибір ролей і повернувся туди, звідки він колись починав свою акторську кар"єру - до рідного Брюсселя.

Ван Дамм пробуде в Україні близько тижня.

У столиці він житиме в тризірковому готелі на Дніпрі "Баккара" і, за словами організаторів, ніяких вимог заздалегідь не висував. А після Києва актор поїде до Одеси, Кривого Рогу і, можливо, інших міст України - підбирати натуру для зйомок свого нового фільму, частину якого збирається знімати у нас.

Жан Клод ван Дамм поїде в тур містами України

Ще одним гостем фестивалю стане "Остап Бендер" - Сергій Юрський. Творчий "Вечір абсурду" зірки "Золотого теляти" пройде в понеділок у столичному ДК СБУ (метро "Золоті ворота"). Артист читатиме вірші Данила Хармса, а також презентує свій новий фільм, який зняв як режисер, - "З приводу лисої співачки".

Нинішня "Молодість" запланована за суворим європейським стандартом, де сорок з гаком конкурсних фільмів у трьох категоріях (студентські, дебютні короткометражні й ігрові стрічки) обрамлені різноманітними додатковими програмами і спеціальними подіями.

Орієнтація на світовий фестиваль виявляється і в тому, що у позаконкурсній частині "Молодості" значне місце приділене соціальній проблематиці.

За матеріалами УНІАН, Сегодня, Newsru.ua

Зараз ви читаєте новину «Жан Клод ван Дамм їде на "Молодість" і обіцяє зняти в Україні кіно ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути