Ексклюзиви
вівторок, 20 листопада 2007 08:28

Замміністра фінансів РФ заарештували за спробу викрасти $43 млн

Замміністра фінансів РФ заарештували за спробу викрасти $43 млн
Слідчий комітет при прокуратурі РФ в понеділок повідомив перші подробиці кримінальної справи, в рамках якого Басманним судом були арештовані заступник міністра фінансів РФ Сергій Сторчак, голова ради директорів Міжрегіонального інвестиційного банку (МРІБ) Вадим Волков і гендиректор ЗАТ "Содэксим" Віктор Захаров.

Як повідомили в слідчому комітеті при прокуратурі, заарештовані в минулу п"ятницю Басманним судом пани Сторчак, Волков і Захаров "підозрюються в створенні організованої групи з метою розкрадання грошових коштів з федерального бюджету під приводом покриття витрат, понесених ЗАТ "Содэксим"". Сума, яку намагалися викрасти підозрювані, за даними слідства, перевищує $43,4 млн, пише "Комерсант". Проте, повідомив офіційний представник слідчого комітету Володимир Маркин, "злочин не був доведений до кінця по незалежних від підозрюваних обставинам".

ЗАТ "Содэксим", поставляюче різне, у тому числі і медичне устаткування в країни третього світу, в 2000 році купило борги перед одним з підприємств ВПК. Одним з його боржників виступав Алжир, в який підприємство поставляла зброя. 2 червня минулого року Росія ратифікувала угоду з Алжиром, що передбачає списання довга у розмірі $4,737 млрд під майбутню закупівлю цією країною російської продукції на таку ж суму. Після цього керівник "Содексима" Віктор Захаров і звернувся в Мінфін Росії з вимогою врегулювати і борг, що дістався йому. Після довгих переговорів питання було вирішене заступником міністра Сторчаком: необхідна "Содексимом" сума повинна була поступити на рахунки компанії в МРІБ. Проте в найостанніший момент борг перед "Содексимом" викликав питання у співробітників ФСБ, за розрахунками яких сума до виплати була завищена на $43,4 млн. Пояснення підприємця, що це відсотки і пеня, що набігла по основній сумі, співробітників ФСБ не задовольнили, і ті передали матеріали в слідчий комітет, співробітники якого і провели затримання всіх учасників операції.

При цьому в слідчому комітеті повідомили, що звернули увагу на участь співробітників Мінфіну в "кримінальному погашенні боргів" ще в 2004 році, коли розслідували справу заступника директора департаменту міжнародних фінансових відносин Міністерства фінансів Дениса Міхайлова, обвинуваченого в отриманні хабара у вигляді автомобіля Mercedes SLK 350 вартістю ?87 тис. У справі пана Міхайлова заступник міністра Сторчак проходив свідком і надавав свідчення в захист обвинуваченого. Проте Денис Міхайлов був засуджений Мосміськсудом до 10-річного терміну. Згодом президія Верховного суду скоротила йому термін до п"яти років, після чого колишній чиновник подав до суду заяву про умовно-дострокове звільнення і незабаром повинен вийти на свободу.

Що стосується колишнього свідка, а зараз підозрюваного Сторчака, як повідомив представник слідчого комітету Маркін, добиваючись його арешту в суді, слідство виходило з того, що чиновникові інкримінується участь в тяжкому злочині, що він може сховатися від слідства, зайнятися злочинною діяльністю, загрожувати свідкам і іншим учасникам кримінального судочинства, знищити докази, а також предмети і документи, "місцезнаходження яких встановлюється з метою вилучення і залучення до кримінальної справи". Аргументовано довести абсурдність підозр захисник за призначенням, якому дали поспілкуватися із Сторчаком за півгодини до засідання, фізично не міг. У такому ж положенні опинилися і два інших фігуранта гучної справи. Найближчим часом слідство планує пред"явити їм звинувачення.

Прес-секретар голови Мінфіну Павло Кузнецов заявив, що "найближчим часом Олексій Кудрін має намір ознайомитися з обставинами справи: він має намір з"ясувати, у зв"язку з чим відносно Сергія Сторчака вибраний такий строгий запобіжний захід". "Помітні результати зовнішньоекономічної діяльності Мінфіну зв"язані зокрема з роботою пана Сторчака", - підкреслив він. За словами Кузнецова, заступник міністра Сторчак є провідним парламентером по частині боргових і кредитних питань: "В багато чому завдяки ньому вдалося підписати угоду про врегулювання нашої заборгованості, що виникла після розпаду СРСР, з поряд країн Центральної і Східної Європи і Персидської затоки". Сам Олексій Кудрін сказав: "Арешт Сторчака збільшить навантаження перш за все на мене. Мені доведеться деякі переговори узяти під особистий контроль", повідомляє ТОПНьюз.ру.

Зараз ви читаєте новину «Замміністра фінансів РФ заарештували за спробу викрасти $43 млн». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути