четвер, 31 січня 2019 08:17

Закон про перехід релігійних громад набув чинності: як це працює

Закон про перехід релігійних громад набув чинності: як це працює
31 січня в Україні вступив в силу закон про порядок підпорядкованості релігійних громад двома третинами голосів присутніх. Фото - ATR

В Україні набув чинності закон про порядок підпорядкованості релігійних громад двома третинами голосів присутніх, ухвалений Верховною Радою 17 січня. Документ був опублікований в "Голосі України" 30 січня і почав діяти наступного дня.

Закон передбачає зміну підпорядкованості релігійної організації шляхом реєстрації нової редакції статуту або внесення змін до статуту релігійної громади.

Рішення про зміну підпорядкованості та внесення відповідних змін або доповнень до статуту приймаються загальними зборами релігійної громади, яке можуть скликати члени такої громади.

Згідно закону, рішення про зміну підпорядкованості та внесення відповідних змін до статуту приймаються не менше як двома третинами від кількості членів релігійної громади, необхідної для визнання повноважними її загальних зборів відповідно до статуту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: РПЦ в Україні зобов'язали протягом 3 місяців змінити назву

Рішення про зміну підпорядкованості засвідчується підписами членів громади, які підтримали таке рішення.

У свою чергу один з авторів закону, народний депутат Віктор Єленський пояснив, що ініціатива не спрощує перехід релігійних громад, а лише дає законний інструмент для цього, передає Цензор.НЕТ.

"Законопроект пропонує можливість перейти тим громадам, які хочуть перейти. Раніше це було важко. Припустимо, в одному селі збирається громада і каже, що хоче перейти, з цією метою збирають збори. А священик каже, що не хоче цього. Ми ж даємо прихожанам можливість проводити збори, і це розблокує ситуацію. Далі ж ми як держава, яка відокремлена від церкви, але яка зобов'язана забезпечувати релігійні права і свободи, не маємо права втручатися", - сказав нардеп.

Станом на 21 січня 2019-го загалом до ПЦУ приєдналися 108 парафій колишньої УПЦ МП. Найактивніше перехід відбувається у Вінницькій області: більше 30 громад уже завершили процес переходу. Щодо ще 20 громад процес триває.

Зараз ви читаєте новину «Закон про перехід релігійних громад набув чинності: як це працює». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути