Ексклюзиви
середа, 12 жовтня 2022 07:33

Загроза з боку Білорусі: у США оцінили можливість повторного наступу на півночі

Загроза з боку Білорусі: у США оцінили можливість повторного наступу на півночі
Генштаб Збройних сил України підтвердив, що не спостерігає ознак формування наступальних угруповань у Білорусі. Фото: facebook.com/GeneralStaff.ua

Російська Федерація вивозить матеріальні засоби та боєприпаси зі складів у Білорусі.

Такі дії РФ несумісні з уявленням про створення умов для повторного наземного нападу на Україну з півночі, повідомляє американський Інститут вивчення війни ISW.

"Генеральне управління розвідки поінформувало, що на станцію Кіровська у Криму нещодавно прибув ешелон із 492 тоннами боєприпасів із білоруського 43-го арсеналу складів ракет і БК у Гомелі. Водночас білоруські чиновники планують відправити додатково 13 ешелонів зі зброєю, технікою, боєприпасами та іншим невстановленим матеріалом із п'яти різних білоруських баз до Ростовської області", – йдеться у повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Білорусі помітили танки, які везуть в Росію

Переміщення білоруської техніки вказує на те, що російські та білоруські сили не створюють зони збору в Білорусі. Переміщення техніки та постачання до Криму та Ростовської області свідчать, що сили РФ не впевнені в безпеці наземних ліній зв'язку, які проходять через північ та захід Луганської області, враховуючи триваючий там український контрнаступ, переконані фахівці.

Генштаб Збройних сил України підтвердив, що не спостерігає ознак формування наступальних угруповань у Білорусі станом на 11 жовтня.

"Попри це Білорусь залишається співучасником війни. Країна матеріально підтримує російські наступальні дії та надає окупантам аеродроми, з яких атакують Україну високоточними боєприпасами", – сказано у щоденному звіті американських аналітиків.

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що Росія і Білорусь домовилися про розгортання "спільного регіонального угруповання військ". За словами Лукашенка, основу цього угруповання складають збройні сили Білорусі.

8 жовтня Мінськ вручив українському послу Ігорю Кизиму дипломатичну ноту, у якій звинуватив Україну в нібито підготуванні удару по території Білорусі. У Міністерстві закордонних справ України заявили, що ця інформація неправдива. МЗС "категорично відкидає" чергові інсинуації білоруського режиму.

10 жовтня об 11:00 Лукашенко зібрав нараду з військовими та силовиками. Диктатор доручив донести до президента Володимира Зеленського та інших "божевільних", що "відповідь на можливий напад на Білорусь буде жорсткою".

Росія намагається залучити Білорусь до війни проти України. В українській розвідці бачать заходи щодо цього. Ситуація залежатиме від подій на фронті.

Зараз ви читаєте новину «Загроза з боку Білорусі: у США оцінили можливість повторного наступу на півночі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути