пʼятниця, 24 квітня 2020 10:28

Зафіксували найбільше за 100 років обміління річок

Зафіксували найбільше за 100 років обміління річок
Березень і майже весь квітень пройшли теж без дощів. Коли ж був сильний вітер, то спостерігалося таке досить рідкісне для України явище, як пилова буря Фото: instagram.com/dashapodolian/

У річках та водосховищах України замало води через відсутність снігу.

Така ситуація склалася уперше за останнє століття, пише Радіо Свобода.

"Відсутність весняного водопілля, під час якого річки промиваються талою водою, може призвести до загального зменшення поверхневих вод, до погіршення екологічної ситуації та погіршення якості води у річках. Що, своєю чергою, матиме негативні наслідки для різних секторів економіки. Для сільського господарства можуть обмежуватися обсяги води, можуть вводитися ліміти або обмеження на водопостачання. Треба розуміти, що тенденції, які зараз відмічаються, є довготривалими", - каже Вікторія Бойко, начальник відділу гідрологічних прогнозів Українського гідрометеорологічного центру Державної служби з надзвичайних ситуацій України.

Березень і майже весь квітень пройшли теж без дощів. Коли ж був сильний вітер, то спостерігалося таке досить рідкісне для України явище як пилова буря. Це, за словами фахівців, свідчить про істотну пересушеність ґрунтів в Україні вже на середину весни. За квітень приплив води до Дністровського водосховища передбачається на рівні 48% від норми. Найбільше страждають малі річки, потічки та струмки.

У басейні Дніпра спостерігається складна гідрологічна ситуація. Усі притоки річки мають аномально низьку водність, а приплив води до водосховищ дніпровського каскаду "є одним із найменших за період інструментальних спостережень".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Можемо втратити більшість річок

"Максимум добового припливу води до Київського водосховища сформувався на 30-31 березня величиною у 950 куб. м/с (норма 4200 куб. м/с) - це один із найнижчих максимумів за останні 100 років. Меншим був лише добовий приплив до водосховища в екстремально маловодному 1925 році - 892 куб. м/с", - зазначають гідрологи.

Аби покращити якість води, треба привернути увагу українців до проблем, пов'язаних із забрудненням водних ресурсів, та виховати екологічну свідомість населення. Про те, як кожен житель України впливає на воду і як зменшити шкоду, розповів Gazeta.ua заступник голови Держводагентства Павло Гвозденко.

Зараз ви читаєте новину «Зафіксували найбільше за 100 років обміління річок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути