неділя, 26 червня 2011 11:03

Забобони сучасних українців: Вагітним не можна вмиватися водою і в'язати

Забобони сучасних українців: Вагітним не можна вмиватися водою і в'язати

10% жителів Землі бояться п'ятниці, 13-го. Таку статистику навела британська газета "Observer". Найбільше забобонів українців пов'язані з дітьми.

"Я не стрижуся, бо кажуть, дитині вік обрізуєш, - розповіла львів'янка Галина Могила. Вона виношує дитину. - Любила в'язати, тепер відмовилася, щоб в пуповині маля не заплуталося. Не можна обличчя мити водою, бо дитинка буде некрасива. Білизну вішати на шнурок не можна, бо дитина зашвидко родиться. Ногу на ногу не закладати, бо буде маля з кривими ногами. Обирати ім'я до народження не треба, бо нещасливою буде. Фотографуватися зась, бо дитина недорозвинена родиться". ("Лікарка заборонила заплітати волосся")

Вірити у забобони почали первісні люди. Тоді це було частиною релігій - анімізм, тотемізм, шаманізм. Перед полюванням на мамонта, малювали його, танцювали довкола зовбраження, кидали в нього списами. Від цього полювання мало стати успішним. Причиною страхів були незрілість людської свідомості, невігластво. Це передалося через покоління і до сьогодні, зазначила доктор філософії зі Львова Ліліана Кудрик.

"Забобони інколи "збуваються", тому що діє сила віри, спрацьовує творча уява людини. Думка і слово матеріалізуються", - додала вона. ("Ми програмуємо неприємні ситуації").

Церква вважає забобони гріхом. Хоч чимало їх пов'язані саме з церквою.

"Кажуть, не можна вагітним іти за хрещену маму. А чому не можна? Яке це має відношення до обряду хрещення? - заперечив отець Роман Тереховський із храму Святої Євхаристії у Львові. - Ще чув, що одяг нехрещеної дитини не можна вивішувати на вулицю для сушки. А як бути тим, які в пізньому віці хрестяться? Люди інколи так зациклюються на забобонах, що складається враження, що вони геть втрачають здоровий глузд. ("Прийшлось сказати, що в церкві служить шаман").

Найбільше українці вірять, що у нову хату першим треба пускати кота; брати гроші правою рукою, а віддавати лівою; сідати перед поїздкою - слухати домовика. ("У що найбільше вірять українці").

Зараз ви читаєте новину «Забобони сучасних українців: Вагітним не можна вмиватися водою і в'язати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути