четвер, 26 листопада 2009 17:37

Заарештували правозахисника за спробу зустрітись з Обамою

Заарештували правозахисника за спробу зустрітись з Обамою

Широко відомого китайського дисидента та захисника прав людини Чжана Тяньйонга було незаконно ув"язнено під час недавнього візиту Барака Обами до Китаю, повідомляє The Epoch Times.

Правник і надалі знаходиться під загрозою і шукав зустрічі з американським президентом.

Конгресмен з республіканської партії Кріс Сміт 23 листопада скликав додаткову прес-конференцію з приводу цього ув"язнення. Він повідомив, що якщо не буде вжито попередніх заходів, то комуністичний режим Китаю може роздути це затримання до "показового процесу", відправивши юриста в примусовий трудовий табір.

"Декілька провідних дисидентів критикували, переслідували та погрожували безпосередньо до і після візиту Барака Обами в Китай", - заявив Сміт.


Причиною такого несподіваного арешту вважають недавній візит Чжана до США. Він надавав свідчення на Капітолійському пагорбі щодо його досвіду захисту постраждалих від примусових абортів та стерилізації "політики однієї дитини".

За свідченнями Сміта, Конгрес взяв на себе обіцянку захищати китайського правозахисника від обвинувачень та загрози китайської політики.

Відомий правник повідомив китайській організації "Права людини в Китаї" (HRIC), що посольство США в Китаї ініціювало ідею зустрічі американського президента з правозахисниками. Однак вже пізніше посольство ухилилося від призначених зустрічей.

Згодом після повторного дзвінка в посольство поліція затримала правозахисників і допитували їх деякий час. Наступного дня Чжана заарештували, коли мав прибути Барак Обама.

Правозахисника допитували 13 годин, обвинувачуючи його в навмисному нападі на поліцію.

Американські конгресмени висловили тривогу в тому, що китайська влада заарештує всіх провідних захисників з прав людини, тим самим порушуючи норми міжнародного права.

Переклад: Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Заарештували правозахисника за спробу зустрітись з Обамою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути