Ексклюзиви
пʼятниця, 02 квітня 2021 20:23

За тиждень-два росіяни будуть готові до наступу - експерт

За тиждень-два росіяни будуть готові до наступу - експерт
Ігор Романенко: "Російську п'яту колону треба знешкоджувати вже зараз". Фото: Reuters

Україні слід очікувати наступу з усіх сторін, крім заходу. Про це Gazeta.ua розповів колишній заступник начальника генштабу Ігор Романенко.

"Це досить серйозна підготовка. Питання в тому, як вона реалізується. – зазначає експерт. – Путін все це готує, оскільки порушуються принципові для нього питання: змінюється зміст Мінських угод на його бажання, реалізується, як він того хотів, Паризький меморандум, легалізуються лідери псевдореспублік у Тристоронній контактній групі. Однак лідера РФ це не задовольняє. Через це він і вдався до військового тиску. Подібні дії Путін запланував ще минулого року, але на заваді стала епідемія коронавірусу. Йому потрібна переможна війна, і серйозний потенціал для цього є. Тому всім варто бути насторожі. В кінці квітня мають розпочатися широкомасштабні навчання НАТО. Нам теж слід зберігати високу бойову готовність. Причому це стосується не тільки збройних сил, а й взагалі держави. Варто розуміти, що в Росії велика перевага в озброєнні, техніці та живій силі, не кажучи про ядерну зброю. Тому ця ситуація – серйозний іспит для нашої держави".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський пов'язав ескалацію на Донбасі з санкціями проти Медведчука

Щодо обіцянки міністра оборони США Ллойда Остіна "не залишати Україну наодинці" у разі ескалації, яку він дав своєму колезі – міністру оборони України Андрію Тарану, експерт висловився так:

"Не тільки міністр оборони, а й голова комітету начальників штабів говорив з американськими колегами. Взагалі розмови про ескалацію відбувалися на всіх рівнях, крім президентського. Проблема в тому, що росіяни вже будуть готові за тиждень-два. Американські війська в Польщі і Прибалтиці вже приводять до вищого стану готовності. Але на швидку допомогу сподіватись марно. Летальна зброя нам потрібна уже зараз. У росіян сучасною зброєю переозброєні від 60% до 80% збройних сил, у нас у кращому разі 20%. Крім того, Росія підписала низку договорів з Білоруссю і може тепер використовувати її територію як плацдарм для наступу на Україну. Також небезпечним лишається Придністров'я – слід нарощувати там свою присутність. Загалом можна очікувати наступу з усіх боків, крім заходу.

"Треба працювати на два фронти – внутрішній і зовнішній. Найближчим часом слід провести засідання РНБО. Активніше діяти проти проросійських сил всередині країни. Російську п'яту колону треба знешкоджувати вже зараз. Свого часу лояльне ставлення до неї коштувало нам втрати Криму", – підсумовує Ігор Романенко.

Посли країн-членів НАТО 1 квітня провели в Брюсселі термінову зустріч для обговорення ситуації на Донбасі та накопичення російських військ біля кордону України.

Зараз ви читаєте новину «За тиждень-два росіяни будуть готові до наступу - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути