вівторок, 15 листопада 2016 15:34

За тарифи, вклади і закони - як центр Києва перетворили на суцільний мітинг
10

Фото: Gazeta.ua

Півтисячі поліцейських блокують вул. Хрещатик та урядовий квартал у центрі Києва. Перекривають вулиці автобусами та патрульними автомобілями. Тут має розпочатись серія мітингів банківських вкладників, противників закону про презумпцію невинності поліцейських, автомобілістів та тарифний майдан.

СБУ має інформацію, що Росія готує масштабну дестабілізацію в Україні з 15 листопада. Операцію Кремля умовно назвали "Шатун". Старт активних дій планують із всеукраїнської акції протесту банківських вкладників.

О 9:30 на виході з метро Хрещатик на вул. Інститутській збираються до тисячі противників голови Нацбанку Валерії Гонтаревої. Гуртуються навколо десятників. Дехто на власних стільцях сидить біля вікна вестибюля.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали "таксу" антивладних мітингів

Вулиця перед Нацбанком загороджена сіткою. За нею в ряд стоять нацгвардійці. Пропускають через металошукачі. Вибірково перевіряють людей із рюкзаками або великими пакетами.

О 10:00 від метро до головної банківської установи мітингувальники йдуть Інститутською. Перед металодетекторами не зупиняються. Поліцейські їх пропускають, хоча кількох людей з потоку вихоплюють і просять відкрити сумки.

"Гонтареву на нари, а Серьогу на Канари", - кричать кілька зарослих щетиною чоловіків. Голосно сміються. Їх миттєво обступають журналісти з камерами, але ті швидко ховають обличчя і ховаються серед бабусь.

"Від них перегаром несе", - каже один репортер.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Учасників мітингу на підтримку Гонтаревої поліція затримала з пляшками горілки

На іншій стороні вулиці вусатий чоловік вириває телефон у журналіста Дениса Казанського. Із криками "ти хто такий" виштовхує його з тротуару та тікає.

Повертається за хвилину з оператором та журналісткою з мікрофоном.

"Зніми мені їх. Я потім буду розбиратися, хто ці всі є", - тицяє на журналістів.

Під Нацбанком триває три мітинги одночасно. Але люди на нього не реагують. Дехто навіть не може сказати, у якому банку мають вклади.

Втричі більше мітингувальників збирається біля Верховної Ради. Вул. Грушевського перекривають активісти "Дорожнього контролю". Ставлять свої авто на аварійки та вікривають капоти, ніби щось зламалося. Більшість їхніх авто з литовською або польською реєстрацією.

Трохи віддалік — півсотні людей із транспарантом "Мирна хода" заблокували вул. Садову. У мегафон координатор кричить про те, що депутати підняли собі зарплати втричі, але декларують мільйони.

"Методичку забули поміняти йому. Постанову про зарплати скасували", - каже Юрій. Він учасник іншого протесту — проти прийняття закону про презумпцію невинності поліцейського. Їх сцена стоїть поруч.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Протести паралізували центр столиці

Найбільше мітингувальників різних акцій протесту під центральним входом до Верховної Ради. Різнокольорові прапори затуляють небо. Тут вкладники банків, противники тарифів та представники новостворених партій. Із трьох автомобілів з колонками лунає різна музика. Між людьми спокійно ходять поліцейські групами по три. До них ніхто не чіпляється.

За даними поліції, в акціях беруть участь близько 2 тис. осіб: по тисячі біля НБУ і Ради. У піковий момент було близько 3 тис. біля Ради і 3,5 тис. біля Нацбанку. Конфліктів не фіксували, але вилучили три травматичних пістолети.

Зараз ви читаєте новину «За тарифи, вклади і закони - як центр Києва перетворили на суцільний мітинг». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути