вівторок, 19 травня 2009 12:30

За рік кризи ціни на нерухомість в Україні впали на 50%

За рік кризи ціни на нерухомість в Україні впали на 50%

Початком нинішньої фінансово-економічної кризи прийнято вважати вересень.

У зарубіжних ЗМІ так і пишуть: "чорний вересень 2008-го".

Проте у Києві перші ознаки катастрофи, що насувалася, виявилися ще на початку квітня. Утім, зрозуміло це стало тільки зараз.

Сьогодні доречно говорити про першу річницю кризи

Саме у квітні 2008-го заговорили про те, що вперше за багато років традиційного весняного пожвавлення ринку нерухомості не відбулося. І причина – більш жорсткі умови іпотечного кредитування.

А у травні почалося згортання іпотечних програм: ціла низка українських банків взагалі припинили кредитування житла у гривні, а за доларовими кредитами підняли відсотки.

Оскільки на той момент у Києві практично кожна третя або четверта операція укладалась з використанням банківських кредитів, це вмить позначилося на рівні продажів.

Так, якщо на 1 квітня 2008 року середня ціна квадратного метра житла на вторинному ринку Києва складала $3650, то на 1 липня – вже $3564. На первинному ринку забудовники якийсь час ще утримували ціни, з квітня по липень ціна "квадрата" у новобудовах навіть підвищилася з $2465 до $2652. Проте народ уже перестав вкладати гроші в недобудови. І наприкінці червня будівельні компанії змушені були визнати: у них немає грошей на добудову своїх об"єктів.

Таким чином, початком кризи на столичному ринку нерухомості цілком можна вважати травень 2008 року, а сьогодні доречно говорити про першу річницю кризи.

За даними "SV Development", яка аналізує реальні ціни продажів, сьогодні середня ціна "квадрата" на вторинному ринку складає $1511. Тобто за рік ціни впали більш ніж удвічі. Якщо точніше – майже на 60%. У найдешевшому – Дарницькому – районі середня ціна 1 кв. м вже наближається до $1000, а нижня вже подолала цю позначку.

На первинному ринку середня ціна квадратного метра опустилася на 55% – до $1194. Але ця цифра не міняється приблизно з Нового року, оскільки операції з недобудов не укладають.

До кінця 2010 року нерухомість дорожчати не буде

До середини, а то і до кінця, 2010 року нерухомість дорожчати не буде

За даними експертів, пожвавлення почнеться, коли відродиться довіра покупців до будівельників. А вона зможе відродитися, коли хоч би 20-30% нині покинутих об"єктів будуть добудовані. За деякими прогнозами, це станеться не раніше 2011-2012 років.

На вторинному ринку ситуація, у порівнянні з початком року, почала мінятися у гірший бік. Якщо взимку по місту укладалося 300-350 операцій на місяць, то зараз – менше 200. (Для порівняння: торік у цей же час укладалося до 3000 операцій на місяць). А влітку операцій буде ще менше.

Піку зниження цін слід чекати у вересні 2009 року. Потім до кінця 2010-го ціни триматимуться на одному рівні (плюс-мінус пару відсотків). Що станеться потім, говорити зараз важко. Ясно одне: поки не буде іпотечних кредитів, ціни рости не будуть.

За матеріалом Газети по-київськи

Зараз ви читаєте новину «За рік кризи ціни на нерухомість в Україні впали на 50%». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути