четвер, 14 лютого 2013 12:18

За кілька днів після арешту Василя Кука убили крайового провідника Франківської УПА

За кілька днів після арешту Василя Кука убили крайового провідника Франківської УПА

Про Василя Кука є багато негативних чуток, але він був вірний своїм переконанням до смерті.

Про це у коментарі для Gazeta.ua розповів історик Ігор Дерев'яний.

"Є багато неправдивої інформації про Василя Кука, - розповів історик. - Стверджують, що замість тюрми Василь Кук сидів на дачі КГБ. Але у кримінальні справі Кука чітко написано, що він перебував у тюрмі на вулиці Короленка, 35. Тепер це Володимирська, 35. Тепер — це управління СБУ, раніше було управління КГБ республіканського рівня. Там велике приміщення з тюрмою".

Історик переконаний, що жодної співпраці зі сторони Кука із КГБ не було.

"Є архівні документи присвячені Кукові де написано, що Василь Кук обіцяв багато чого зробити для КГБ, але нічого цього не робив, - говорив Дерев'яний. - Є цікавий факт, як Кукові надали радіоефір, у якому він мав засудити повстанський рух. Але він цього не зробив. Тобто не виконав поставлене перед ним завдання .Він був оточений чекістами й вони намагалися його використати, але у них це не вдавалося. Єдине, що є — це стаття, що була опублікована у "Правді" й підписана прізвищем Кука. За неї його звинувачують у співпраці з чекістами. Але у звітах самих кагебістів написано, що він особисто жодних текстів не писав".

Василя Кука заарештували у 1954 році, коли вже як такого підпілля не існувало.

"На 1954 рік були окремі маленькі розрізнені групи, які часто між собою не підтримували зв'язку, - сказав чоловік. - Кука заарештували, як номінального керівника руху, що вже згасав, бо дуже багатьох уже просто вбили, дехто відходив. Тому говорити про те, що Кук когось видав — це неправдива інформація. Усі визначні особи підпілля були уже заарештовані або вбиті. Єдиний — це крайовий провідник на Франківщині на прізвище Твердохліб при затриманні Кука ще був на свободі. Його намагалися затримати й убили через кілька днів після арешту Кука. Дехто пов'язує ці події між собою. Але у кримінальній справі Кука немає жодної інформації про Твердохліба. Тому пов'язувати ці події між собою немає сенсу. Крім того є агентурно-розшукова справа "Верховинці", яка не доступна у архіві через політичну ситуацію у країні. Але там йдеться про розшукові справи КГБ на Франківщині".

Зараз ви читаєте новину «За кілька днів після арешту Василя Кука убили крайового провідника Франківської УПА». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути