вівторок, 02 лютого 2010 11:35

За головний "Оксар" боротимуться десять картин

За головний "Оксар" боротимуться десять картин

У вівторок Американська академія кіномистецтв назве номінантів на одну з найпрестижніших премій в світі кіно "Оскар".

Церемонія пройде в будівлі театру Samuel Goldwyn в Беверлі-Хіллз, вона почнеться о 05:38 за часом Тихоокеанського узбережжя США (15:38 за київським часом). Цього року її проводять президент Американської академії кіномистецтв Том Шерак і актриса Енн Хатауей.

Золота статуетка "Оскар" вручається в 24 номінаціях, включаючи кращий фільм, кращий іноземний фільм, кращі акторські ролі. Зі сцени будуть зачитані лише десять головних з них. Особливістю нинішнього сезону стане кількість претендентів на премію в категорії "кращий фільм року". Їх буде десять, а не п"ять, як завжди. Дане рішення Академія пояснила необхідністю надати шанс добитися "Оскара" більшій кількості гідних стрічок.

Критики не чекають великих сюрпризів, вважаючи, що головне суперництво за кращий фільм року розгорнеться між двома блокбастерами про війну - інопланетним "Аватаром" Джеймса Кемерона, що вже поставив рекорд касових зборів, і заснованому на реальних подіях іракської війни трилері Кетрін Бігелоу "Повелитель бурі".

Гільдія режисерів США вже визнала фільм Кетрін Бігелоу "Повелитель бурі" кращим фільмом року.

Ці дві стрічки зібрали більшість нагород професійного співтовариства на церемоніях, які пройшли в США напередодні номінації на "Оскар" і вважаються барометром, що пророкує настрої Американської академії кіномистецтв. Раніше на врученні премії "Аватар" став тріумфатором премії "Золотий глобус".

Серед інших потенційних номінантів називаються "Район 9", "Зоряний шлях", анімаційний блокбастер "Вгору" і "Безславні виродки", знятий режисером Квентіном Тарантіно. Непогані шанси вступити в офіційні перегони за "Оскар" у фільмів "Мені б в небо" Джейсона Рейтмана, "Нескорений" Клінта Іствуда та<>"Тужся" ЛіДенієлса.

Серед акторів найбільш очевидним вибором вважаються Сандра Буллок ("Невидима сторона"), Джеф Бріджес ("Божевільне серце"), Мо Нік (роль другого плану в стрічці "Тужся") і Крістофер Вальц ("Безславні виродки"). Раніше всі вони отримали "Золоті глобуси" - другу за значущістю нагороду в сфері кіно після "Оскара".

Раніше кіноакадемія оповістила список з дев"яти картин-претендентів в номінації "Кращий фільм іноземною мовою". На майбутній церемонії цей список буде скорочений до п"яти стрічок.

Американська кіноакадемія, заснована в 1927 році, об"єднує майже шість тисяч людей в 15 різних професійних гільдіях, які таємним голосуванням визначають переможця серед номінантів лише своєї категорії. Всіма голосами обирається тільки кращий фільм року.

82-а церемонія нагородження відбудеться 7 березня в Лос-Анджелесі та за традицією транслюватиметься в прямому ефірі телеканалу ABC, повідомляє NEWSru.com.

Зараз ви читаєте новину «За головний "Оксар" боротимуться десять картин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути