пʼятниця, 07 жовтня 2011 18:37

"За будь-якого міністра реформувати освіту згори неможливо"

 

Реформа середньої освіти триватиме 15 років. Таку думку у новому номері журналу "Країна" висловив заслужений учитель України Віктор Громовий.

"За будь-якого міністра реформувати освіту згори неможливо. Це проблема всього суспільства. Що привертало суспільну увагу в останні 10 років? Касетний скандал, ціни на газ, судові процеси над опозицією, але не питання майбутнього – освіти та інновацій. Якби переймалися інноваціями, про ціну на газ уже не говорили б, бо було б і енергозбереження, й інноваційна економіка", - наголосив він.

"Що рекламують наші герої спорту? Пиво чи щось подібне. А хокеїсти швецької збірної – відповідальне батьківство. Чи є в нас хоч одна передача на телебаченні, у якій батькам радили б, як знайти школу для своєї дитини, як адаптувати першокласника, як його хвалити? Зате є шоу "Міняю жінку". Або інше, в якому дитину дають напрокат. Хоча за такий експеримент у суд треба подавати", - зауважив Громовий.

Заслужений учитель України підкреслив, що реформа середньої освіти триватиме щонайменше 15 років.

"12 – цикл шкільний, а до того треба розробити програми, робочі плани. І не має повторюватися ситуація, за якої один міністр 12-річку запроваджує, а наступник – скасовує. Треба вирішити: на півтора-два десятиліття основні політичні сили, громадські організації, педагогічні, батьківські та які завгодно, дійшли згоди – робимо це, це і ось це. Якщо в усьому світі займаються децентралізацією управління освітою – мабуть, і в Україні треба. Якщо всюди розвивають інформаційно-комунікаційні технології – варто втілити й їх. Але – тільки коли буде суспільна згода", - зауважив він.

Віктор Громовий вважає, що головна проблема нинішнього міністра освіти – конфронтаційність.

"Хто в уряді найбільше дратує? Табачник. А його американського колегу Арні Дункана люблять не лише республіканці чи демократи – а просто всі. Розумний, симпатичний, 44 роки – нікого не дратує та не роз'єднує. Міністерство дбає про суспільний консенсус", - наголосив він.

Чи варто розділити триступеневу середню школу на три окремі навчальні комплекси Віктор Громовий розповість у новому номері журналу "Країна" № 38 (91) за 7 жовтня 2011 року.

 

Журнал можна купити у точках продажу преси за ціною 9 гривень.

Передплату на журнал "Країна" можна оформити у будь-якому поштовому відділенні України. Передплатний індекс - 37278. Вартість передплати на місяць — 28 грн.

 

Зараз ви читаєте новину «"За будь-якого міністра реформувати освіту згори неможливо"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути