Ексклюзиви
субота, 03 березня 2018 18:47

За 3 роки можемо створити ракету, як в Ілона Маска - Держкосмос

За 3 роки можемо створити ракету, як в Ілона Маска - Держкосмос
В Україні виготовлялися бічні прискорювачі ракети "Енергія-Буран", яка за радянської влади літала у космос / фото: журнал "Все о Космосе"

Україна зможе створити важку ракету-носій з механізмом багаторазового використання за 3-5 років, і такі напрацювання у нас вже є.

Про це каже голова Державного космічного агентства Павло Дегтяренко в інтерв'ю LB.ua.

"Ілон Маск поставив три ступені в свою ракету для більшої вантажопідйомності. Такі проекти у нас теж є. В Україні виготовлялися бічні прискорювачі ракети "Енергія-Буран". Це і були перші ступеня ракети-носія "Зеніт". Коли ви побачите її фотографію, там на кожному з блоків будуть дві великі "валізи" - це парашутна система збереженого приземлення. Ми закладали відразу можливість багаторазового використання цих бічних прискорювачів. На перших пусках це були лише оболонки систем. Але якби цей проект продовжився, багаторазове використання було б реалізовано. Зараз готового технічного рішення у нас немає, але створити його можна за 3-5 років", - сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали ціну старту Hyperloop в Україні

Дегтяренко також додав, що поки сенсу починати розробку немає, але коли вантажопотік на орбіту буде рости, Україна зможе пристосуватися.

"Зараз немає сенсу починати. Знову ж таки, з огляду на те, що в українських підприємств немає замовлень. Ви завжди дивіться на те, що роблять американці, і питаєте, чому ми цього не робимо. З 2016 року США витратили на ракетно-космічні дослідження близько $36 млрд з 62 світових, на такі ж дослідження в 2016 році Україна витратила 25 млн грн. В півтори тисячі разів менше", - сказав він.

6 лютого о 22:45 за київським часом почалася нова ера в освоєнні космосу. Компанія SpaceX американського мільярдера Ілона Маска запустила у космос надважку ракету Falcon Heavy. Її створення коштувало понад $500 млн. Подібних надважких ракет не запускали з 1997 року. Тоді американське космічне агентство NASA в рамках місії "Аполлон" вивело на орбіту ракету-носій "Сатурн-5".

Зараз ви читаєте новину «За 3 роки можемо створити ракету, як в Ілона Маска - Держкосмос». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути