Ексклюзиви
понеділок, 22 березня 2010 14:59

З України ледь не вивезли раритетне видання Пушкіна (ФОТО)

Вчора о 9 год 40 хв на пункті пропуску Вадул-Сірет Чернівецької митниці у мешканця Полтави, який їхав у гості до болгарського товариша, виявили рідкісні фоліанти творів Олександра Пушкіна та Михайла Лермонтова.

Чоловік подорожував у причепному вагоні "Київ-Софія" швидкісного потягу сполученням "Москва - Софія".

Начальник сектору зв"язків з громадськістю Чернівецької обласної митниці Ганна Курочкіна припустила, що чоловік міг не знати про цінність свого пакунку.

"Книги були у валізі замотані у рушник. Я не впевнена, що він знав про цінність, був хтось, хто направив його на цей шлях. Україна має лише 5-й і 7-й том, тому цей 1-й том унікальний. Митники зробили все, щоб книгу не вивезли закордон. Є відомості, коли на початку 20 століття такий примірник неможливо було купити ні в Україні, ні у Санкт-Петербурзі. Де решта із 7 томів – ніхто не знає", - розповіла Курочкіна.

Експерти мистецтвознавці стверджують, що дані екземпляри вивозити за межі України без дозволу Міністерства культури заборонено. Однак дозвіл на Пушкіна ніхто б і так не дав.

"У першій книзі Твори Пушкіна є оригінальна гравюра виготовлена Уткіним з прижиттєвого портрету Кипринського, тому саме цим книга надто цінна. Ми оцінили її у 3 тисячі гривень. А книгу із творами Лермонтова, котра у поганому стані, вже розпадається, у 150 грн.

Перший том складається з двох частин: 1-й том – вірші, де пронумеровані не сторінки, а колонки віршів, котрі надруковані по дві на одному аркуші, 2-й том – проза", - зазначив експерт- мистецтвознавець Дмитро Паринюк.

Співробітниками Чернівецької обласної митниці запроваджено справу про порушення митних правил.

Книги мали бути використані у якості подарунка. На екземплярах видань проставлено штампи бібліотеки імені Котляревського міста Полтава. Твори датуються 1887-1912 роками видань.

Долю раритетних книг вирішить суд.

Зараз ви читаєте новину «З України ледь не вивезли раритетне видання Пушкіна (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути