Ексклюзиви
четвер, 25 травня 2006 21:00

Японці навчилися читати думки людини

Міжнародний інститут передових телекомунікаційних досліджень (ATR) з міста Кіото, разом з компанією Honda, розробив і продемонстрував у дії новий тип зв"язку між людиною і машиною. Робот-маніпулятор підкорявся думкам випробуваного, без жодного видимого зв"язку з ним.

Новий інтерфейс мозок-машина (Braіn Machіne Іnterface - BMІ) заснований на щосекундному аналізі картини активності ділянок мозку, одержуваної через магніторезонансне сканування, а також на програмі, що за цими даними обчислює нервові сигнали в мозку, розпізнаючи за ними виконувані людиною рухи.

Попри те, що затримка між жестом людини і повторенням руху маніпулятором складала приблизно 7 секунд, досягнення вражає. Особливо якщо зауважити на те, що точність розпізнавання досягла 85%.

Проект BMІ заснований на дослідженнях доктора Юкіясу Камітані з обчислювальної лабораторії неврології ATR.

Автори експерименту особливо підкреслюють два моменти, що відрізняють їхнє досягнення від подібних ранніх робіт: тут немає електродів, впроваджених у мозок, і навіть просто контактів (якими, наприклад, знімають енцефалограму) та й узагалі - жодна деталь не торкається людини.

І що ще цікавіше, правильне розпізнавання жестів машиною відбувається в реальному часі, з першої спроби і на нетренованому "піддослідному ". Раніше людям доводилося дкладати зусиль, щоб отримати від машини, що зчитує мозкову діяльність однозначно чітку і видиму реакцію на свої думки - потрібний рух кульки на екрані комп"ютера або ще щось подібне.

Автори ж нової роботи відзначають, що їхню програму можна модифікувати для розпізнавання "рухів думки" за аналізом інших мозкових сигналів, що в майбутньому дозволить мініатюризувати технологію, відмовивши від величезного магнітного томографа, повідомляє membrana.ru

Зараз ви читаєте новину «Японці навчилися читати думки людини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути