понеділок, 09 грудня 2013 07:00

"Я мріяв це побачити"- голову Леніна кидали по бульвару Шевченка, а його тіло розібрали на сувеніри
13

"Молодці, молодці", - скандує натовп навколо пам'ятника Володимиру Леніну на Бесарабській площі, що у центрі Києва. Вчора, близько 17:00 його скинули з постаменту невідомі молоді хлопці у масках. На постамент залізли по розкладній драбині, накинули на нього троси та стягли донизу. За кілька хвилин Володимир Ілліч ткнувся носом об асфальт. Міліціонери, що останній раз посилено охороняли пам'ятник кудись поділись, за словами очевидців, за пів години до повалення.

О 18:00 навколо постаменту збирається кілька тисяч людей. Усі спішать до поваленого пам'ятника. Він лежить на асфальті в сторону бульвару Шевченка. Кілька молодиків починають довбати Леніна кувалдами. Їх обступають зі всіх сторін кияни та учасники акції протесту на євромайдані. Кричать "слава героям". На постамент, де стояв Ілліч, залазять двоє хлопців та дівчина. Розгортають український та євросоюзівський прапор, згодом їм подають стяги ОУН-УПА та Холодногоярівського повстання з написом "Воля або смерть".

"Ми йдемо в Європу, тому повинні відмовитись від тоталітарного минулого. Так свого часу зробила Германія з фашизмом, Британія з імперіалізмом чи Франція з колонізаторством. Тобто країни визнали власні помилки і показали, що вони готові до нового витка свого розвитку. Українцям для цього знадобилось аж 22 роки,"- каже киянин Олег Стронцітський. Фотографується біля обезголовленого постаменту.

Біля Леніна виникає давка. Там кілька чоловіків, кувалдою громлять Володимира Ілліча. Близько тисячі людей пруть до них, щоб взяти собі кусочок памятника на сувенір. Все це триває під повстанські пісні, які співають мітингувальники.

"Я завжди мріяв побачити, коли вже нарешті його знесуть. Пропустіть, будь ласка, дайте людині здійснити її мрію," - проситься чоловік років 50 з прапором України на спині. Тиснеться у натовп, але його не впускають – усі хочуть забрати кусок Леніна собі, - ніколи не думав, що стоятиму в черзі до Леніна.

"Тисяча людей бачила, як Ленін вчинив самогубство, і всі це підтвердять. Офіційно так і можна передати міліції, що тут було стільки свідків,"- сміється черкасець Володимир, - у нас також є памятник вождю в місці. Тепер його також можна довести до самогубства – прецендент уже є".

"Якщо серйозно – міліція якщо їх зловить – на них чекає по 5-6 років тюрми за порчу комунального майна. Надіюсь, що до людей поставляться благо розумно," - додає його товариш Віталій.

На Бесарабці пам'ятник вождю встановили 5 грудня 1946 року. Виготовлений з червоного рідкісного матеріалу - карельського кварциту. Таким є збудований Мавзолей у Москві. Висота - 3,45 метра. Встановлений на циліндричному постаменті висотою в 6,8 метра та діаметром в 1,88 метра з чорного полірованого лабрадориту на квадратному гранітному стилобаті. Поруч є напис з наукових робіт Леніна про Україну.

З натовпу навколо побитого Ілліча виходить молодий хлопець у сірій куртці. В руках частина голови та шиї пам'ятника. Кілька разів кидає об плитку бульвару Шевченка, щоб відколоти шматочки-сувеніри.

"Кілограм сорок є. А там ми на мільйон доларів звалили – кажуть стільки він коштував комуністам," – піднімає та втретє кидає об землю голову.

Після кожного разу люди навколо починають шукати уламки памятника. Голова майже не піддається, але після ще кількох кидків об землю неохоче тріскається. Люди одразу кидають збирати уламки.

"Добрі кияни, принесіть молотка чи кувалди,"- просить хлопець.

За кілька хвилин йому приносять молоток, але той після кількох ударів злітає з дерев'яного древка. Тоді по голові починають гатити куском арматури з огорожі бульвару.

"Невже в киян не найдеться молотка? Давайте не соромтесь, принесіть хоч щось. Це б був мій найкращий сувенір для мого старого діда-бандерівця. Вони вже вдома, напевно сальву(постріли у повітря – Gazeta.ua) з рушниць робили,"- каже львів'янин Олег Цимбалюк.

Люди не розходяться, залишаються під постаментом –співають пісні та фотографуються. Авто, що проїжджають повз сигналять їм, ті у відповідь махають прапорами.

У міліції, кажуть, що одразу на місце події виїхала слідчо-оператвна група для проведення слідчих дій. Станом на 20:30 їх так ніхто у не бачив біля поваленого Леніна. Але варто сказати, легковик з синіми номерами та міліціонерами в середині весь час стояв припаркований на розі Бесарабської площі та бульвару Шевченка.

/media/video/530657/1_530657.MOV

Зараз ви читаєте новину «"Я мріяв це побачити"- голову Леніна кидали по бульвару Шевченка, а його тіло розібрали на сувеніри». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

185

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути