Ексклюзиви
вівторок, 09 березня 2021 15:10

Вживати вейп і сигарети однаково шкідливо для серця

Вживати вейп і сигарети однаково шкідливо для серця
Полегшеного ефекту від вживання вейпа і звичайних сигарет нема

Як показують нові дослідження, жодного полегшеного ефекту від вживання вейпа і звичайних сигарет не виходить. На організм таке комплексне куріння впливає ідентично, як і просто куріння.

Проведені дослідження курців як звичайних сигарет, так і електронних. При цьому сердечні захворювання абсолютно такі ж кількісно.

Дослідження, проведені американськими вченими

У проведенні експерименту взяли участь близько семи тисяч дорослих курців у віці від 18-ти років. Як біометричні маркери використовувалися запалення і окислювальні стреси. Вони курили звичайний вейп і сигарети одночасно. Як показали дослідження і статистичні результати, виникнення серцево-судинних захворювань, запалення і окислювальний стрес є основними чинниками. Причому не має значення чи палите ви звичайні сигарети або користуєтеся вейпом. Можлива сердечна недостатність або серцевий напад.

Доцент кафедри Ендрю С. Стоукс є основним дослідником у даному напрямку. На його думку, дане дослідження є репрезентативним на рівні США. На сьогодні вивчається зв'язок між курінням звичайних сигарет і електронних в плані виникнення різних захворювань, пов'язаних із серцево-судинною системою. Раніше такі досліджень не проводилися.

Учений також додав, що існує певна затримка між появою симптомів захворювання і курінням електронних сигарет. Особливо це важливо при розробці нових видів пристроїв.

Для дослідження застосовувалися дані Population Assessment of Tobacco and Health (PATH) національно репрезентативної поздовжньої когорти в США. У проведенні досліджень брали участь громадяни США у віці від 18-ти років і старше. Майже 59% від усіх учасників експерименту взагалі не вживали сигарети в звичайному розумінні і не палили електронні сигарети. Близько двох відсотків чоловік, які брали участь в експерименті, палили виключно електронні сигарети. Майже 30% палили лише сигарети в звичайному розумінні, 10% палили як сигарети, так і електронні сигарети.

Після проведення досліджень було виявлено, що люди, які палили виключно електронні сигарети, були схильні до запальних і окислювальних маркерів так само як і учасники експерименту, які або взагалі не палили, або палили звичайні тютюнові вироби.

Підсумки проведення дослідження

У тих учасників дослідження, які курили сигарети в звичайному розумінні або палили одночасно як тютюнові вироби, так і електронні сигарети, схильність до захворювань серцево-судинної системи була вища, ніж у тих, хто взагалі не палив як звичайні, так і електронні сигарети.

Рівень по всіх біомаркерах у курців різних категорій був вищий. Гіпотеза про те, що одночасне використання вейпінга і звичайних сигарет зменшує ризик захворювання серцево-судинної системи, не підтвердилася.

Зараз ви читаєте новину «Вживати вейп і сигарети однаково шкідливо для серця». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути