вівторок, 15 червня 2010 15:07

Втрати аграріїв через новий Податковий кодекс перевищать 5 млрд грн

Втрати аграріїв через новий Податковий кодекс перевищать 5 млрд грн

Положення Податкового Кодексу передбачають суттєве зменшення податкової підтримки сільгоспвиробників в Україні.

Про це Gazeta.ua повідомив керівник групи експертів Українського клубу аграрного бізнесу Володимир Лапа.

За його словами, найбільший вплив на сільгоспвиробників можуть мати норми щодо зміни пільгового режиму з податку на додану вартість, а також механізму нарахування фіксованого сільськогосподарського податку.

Так, передбачається, що сільгоспвиробники як і раніше залишатимуть у своєму розпорядженні податок на додану вартість, але нарахований за ставкою 11%.

"Таким чином аграріям відшкодовуватиметься лише податковий кредит, сплачений при закупівлі виробничих ресурсів, в той час як пільги на власну додану вартість вилучаються. Відтак нижча ставка ПДВ не дасть можливості отримати селянам більші доходи, щоб компенсувати втрату податкових пільг, бо на етапі переробки і збуту виникатимуть додаткові податкові зобов'язання", - пояснив Лапа,.

Інше можливе нововведення Податкового кодексу – це зміна механізму нарахування фіксованого сільськогосподарського податку для тваринницьких та тепличних господарств.

Передбачаються, що вони будуть платити фіксований податок в розмірі 2% виручки від реалізації.

"Втрати аграріїв від зміни в оподаткуванні можуть перевищити 5 мільярдів гривень. Найгірше почуватиметься м'ясне тваринництво, адже вже зараз ціни реалізації свинини живою вагою не перевищують 11-13 гривень за кілограм, а з нового року виробники м'яса можуть втратити пільги з ПДВ, у тому числі спеціальний режим дотацій через переробні підприємства, і отримати додатковий податок в розмірі 2% від виручки", - пояснив експерт.

Можлива компенсація сільгоспвиробникам втрат через програми прямої бюджетної підтримки, на думку фахівця, може мати лише обмежений ефект.

"Цю підтримку треба буде "вибивати" кожного року в ході бюджетного процесу, причому при збільшенні її розміру можуть виникнути порушення зобов"язань перед СОТ. Для багатьох господарств, особливо невеликих, умови роботи різко погіршаться".

9 червня Кабінет міністрів схвалив проект Податкового кодексу. Верховна рада має ухвалити його до кінця поточної сесії - 9 липня.

Зараз ви читаєте новину «Втрати аграріїв через новий Податковий кодекс перевищать 5 млрд грн». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути