Ексклюзиви
вівторок, 29 липня 2008 12:04

Встановлений рекорд по глибині занурення в прісній воді

Глибоководний російський апарат Мир-1 встановив рекорд по глибині занурення в прісній воді, заглибившись у води Байкалу на 1680 метрів, передає канал Вести 24.

Досі вважалося, що найглибша точка Байкалу знаходиться на глибині 1637 метрів. Проте батискаф довів, що це не так.

Мир-1 і Мир-2 вперше занурювалися у воду не з корабля, а із спеціальної баржі, яка вийшла до місця занурення з порту Турка в Бурятії вранці 29 липня. Занурення батискафів було організоване в рамках міжнародної дослідницької експедиції МИРи на Байкалі, в ході якої планується провести ряд наукових досліджень, а також розгадати таємницю виникнення найглибшого озера на планеті.

Відомо, що на борту апарату Мир-1 знаходяться заступник начальника експедиції, завідувач лабораторією глибоководних жилих апаратів Інституту океанології РАН Анатолій Сагальович і президент Бурятії Вячеслав Наговіцин. Занурення проходять між мисами Іжімей і Ухан.

Байкал, вік якого налічує 25 мільйонів років, знаходиться на півдні Східного Сибіру і вважається найглибшим озером планети. Крім того, Байкал включений в список усесвітньої природної спадщини ЮНЕСКО, оскільки безліч тварин і рослин, що мешкають в озері, не зустрічаються більше ні в одній водоймі земної кулі.

Наприклад, в Байкалі, довжина якого складає 636 кілометрів, мешкає 848 видів ендемічних (що мешкають на відносно обмеженому ареалі) тварин (близько 60%) і 133 види ендемічних рослин (15%), повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «Встановлений рекорд по глибині занурення в прісній воді». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути