понеділок, 26 травня 2008 16:54

Всесвіт має форму пампушки

Німецькі дослідники вважають, що всесвіт має форму багатовимірної пампушки.

Чергову версію будови всесвіту висунув фізик Франк Штайнер з університету Ульма. У своїх припущеннях він спирався на дані, зібрані космічним зондом WilkinsonMicrowaveAnisotropyProbе, запущеним колись для детальної зйомки реліктового випромінювання.

У 2003 році була складена карта мікрохвильового фону космосу з тонкими коливаннями в температурі випромінювання. Багато дослідників сходяться на думці, що ці коливання є віддзеркаленням нерівномірності розподілу матерії у всесвіту.

На думку німецького фізика, найбільший збіг з реліктовим випромінюванням, що спостерігається, дає всесвіт-пампушка. Діаметр "пампушки", за його підрахунками, склав 56 мільярдів світлових років в поперечнику.

Декілька фахівців, що прокоментували роботу Штайнера, відзначили, що вона не доводить остаточно, що всесвіт - це "багатовимірна пампушка", але лише говорить, що дана форма - одна з найбільш вірогідних, повідомляє Мембрана.

Зараз ви читаєте новину «Всесвіт має форму пампушки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути