Ексклюзиви
неділя, 13 грудня 2009 15:41

Врятовані українські моряки розповіли про те, як гинули їх друзі (ФОТО)

Українські моряки із затонулого напередодні в Середземному морі корабля "Salla 2" розповіли пресі про те, які жахіття вони пережили. Їхні друзі потонули в них на очах. Самі вони врятувалися "лише завдяки надії та вірі в Бога".

Сьогодні зранку 13 грудня з лікарні в Хайфі були виписані четверо українців, яких напередодні ввечері витягли з води ізраїльські рятувальники. Один українець вже переведений з реанімації, його стан не викликає побоювань. Ще один моряк перебуває в лікарні у Бейруті.

За словами головного механіка судна Андрія Карася, корабель почав тонути під час шторму в ніч на суботу. Вода у машинному відділенні піднялася до такого рівня, що він вже не міг стояти на ногах – його підтримували товариші.

"Ми знали, що буде важко вижити вночі у холодному морі, в шторм. Ми тримали один одного за руки. Спочатку нас було вісім, але дехто замерзнув на смерть", - розповів Карась.

"Ми залишилися вчотирьох, це було жахіття", - додав він.

Моряки вистрибнули у море в рятувальних жилетах, лише на деяких з чоловіків була термічна білизна, яка допомогла зберегти тепло.

Моряки майже добу боролися з вітром та хвилями у відкритому морі в одних лише рятувальних жилетах.

Місце, де затонуло судно, було безлюдним, нікого не було аж до самого горизонту. Тільки під вечір моряки побачили гелікоптер рятувальників і почали подавати йому сигнали, доки їх не помітили.

"Те, що допомогло нам вижити, - це була віра в Бога і надія, що хтось прийде на допомогу", - кажуть українці.

Вони подякували військовим, які у важких погодних умовах змогли швидко їх витягнути з води та підняти на борт вертольота.

Врятовані розповіли, що сильний вітер розігнав шлюпки, тому їх довго не могли знайти. Одного моряка також з Salla 2 виявили зовсім в іншому місті, його віднесло хвилями, іншого підібрав торговельний корабель, який йшов до Бейруту.

Всього на борту судна перебували 13 осіб. Ще семеро досі вважаються зниклими безвісти, їхні пошуки тривають. У рятувальній операції беруть участь 4 гелікоптери і 2 літаки ВПС Ізраїлю, ракетний крейсер, кораблі ізраїльської берегової охорони, а також корабель НАТО з сил швидкого реагування і два вертольоти британського ВМФ.

Керівник центру з пошуків та рятувальних операцій на воді Бені Розанські в інтерв"ю ізраїльським ЗМІ розповів, що судно було в поганому технічному стані. Його неодноразово ремонтували у портах, куди воно заходило, у тому числі і в ізраїльських. Також є інформація, що екіпажу судна часто затримували заробітну платню.

ТСН

Зараз ви читаєте новину «Врятовані українські моряки розповіли про те, як гинули їх друзі (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути