неділя, 02 липня 2023 21:35

Ворожіння на Івана Купала: як дізнатися долю

Ворожіння на Івана Купала: як дізнатися долю
Івана Купала святкують в ніч з 6 на 7 липня. Фото: Getty Images

З давніх-давен в ніч на Івана Купала дівчата ворожили, щоб дізнатися про судженого, наповнити життя достатком і щастям.

Християни східного обряду святкують Івана Купала 7 липня. У матеріалі Gazeta.ua зібрала способи ворожіння на давнє свято.

Найпопулярніший метод – ворожіння на вінку. Дівчата мають сплести вінок із 12 трав, додати квіток і перев'язати травою. Ввечері, на заході сонця, загадавши бажання, вінок опускають в озеро чи річку. Чий найдалі відпливе, та дівчина швидше й вийде заміж.

Якщо немає поблизу водойми, вінки кидають у багаття. Чий віночок догорить першим, та дівчина вийде першою заміж.

З травами пов'язаний ще один метод ворожіння: у купальську ніч слід нарвати різних трав і квітів та перед сном покласти під подушку. Після пробудження вранці треба порахувати трави в букеті – якщо дівчина нарахує 12 різних рослин, то цього року може вийти заміж.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Івана Купала готують магічні страви – три неймовірні рецепти

Ворожіння на папороті допоможе тим дівчатам, які мають декількох залицяльників. Необхідно взяти стільки гілок папороті, скільки є претендентів, та кожну нав'язати кольорову нитку, щоб не переплутати. Під час гулянь гілки папороті притискають до річкового дна й різко відпускають. Яка гілка папороті спливе першою, той і буде судженим.

Також є спосіб поворожити вдома, а саме на колах води. Для початку потрібно загадати бажання, наприклад, за кого і як скоро хочеться вийти заміж, а потім кинути у воду камінчик і рахувати кола. Якщо буде парна кількість, то бажання збудеться, якщо непарна, то ні.

Ще наші предки ворожили на гребінці для волосся. Перед сном його потрібно взяти з собою, але не розчісуватися. Покладіть гребінець під подушку, на якій ви будете спати, промовляючи: "Суджений мій, ряджений, прийди до мене і розчеши моє волосся". Після цього лягайте спати. Уві сні до вас прийде ваш суджений, який і розчеше вам волосся.

Поворожити можна й на воску свічки. Для цього треба його розтопити у ложці та різко вилити в холодну воду. Отриману фігурку тримайте перед вогнем і дивіться на тінь від неї.

Кільце або корона означають швидке весілля, скриня (гаманець) – багатство, серце – міцна любов, прапор – нежданий гість, зірка – удача, квітка – новий залицяльник, людина – хороший друг, хвилеподібна фігура – виконання бажань, смуги – приємна подорож.

Свято Івана Купала має тисячолітню історію. За даними джерел, що зберегли найповніший опис свята, воно існувало з раннього періоду родоплемінних відносин. В Україні під час археологічних досліджень виявили атрибутику свята, якій понад 3 тис. років. Уперше "Купала" згадується в Іпатіївському літописі (1262 року), де мовиться про події "напередодні Івана дня на самі купалья".

За стародавніми переказами, найкоротша ніч у році вважалася бісівською. І для того, щоб відлякати нечисть, треба було влаштувати гучні гуляння та розпалювати багаття. Учасники ритуалів вдягали святковий одяг, збиралися навколо вогнища і проводили різноманітні обряди.

Зараз ви читаєте новину «Ворожіння на Івана Купала: як дізнатися долю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути