пʼятниця, 24 грудня 2021 10:42

Військовий облік для жінок: у Міноборони скоротять перелік професій

Військовий облік для жінок: у Міноборони скоротять перелік професій
Завітневич із міністром оборони Резніковим дійшли згоди, що перелік переглянуть у бік зменшення. Фото: armyinform.com.ua

Міністерство оборони скоротить список професій та спеціалізацій, за яким жінки повинні стати на військовий облік.

Наразі у переліку є професії, які дійсно не знадобляться ЗСУ, заявив голова комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Олександр Завітневич у Facebook. Відповідне рішення уже погодили з очільником Міноборони Олексієм Резніковим.

"Така норма була і раніше, але перелік визначав Кабінет міністрів. Кабмін є великим колегіальним органом, а іноді рішення потрібно приймати вже сьогодні. У законі ж ми зробили рамку, що цей перелік визначає Міністерство оборони. Але так сталося, що цей перелік юстувався і коли він вийшов, ми побачили, що список дуже великий", - написав Завітневич.

За словами політика, закон ухвалили ще навесні 2021 року. Він передбачає, що жінки, які мають спеціальність і (або) професію, споріднену з відповідною військово-обліковою спеціальністю і придатні до проходження військової служби за станом здоровʼя та віком, беруться на облік військовозобовʼязаних.

"Там є професії, які не знадобляться військовим формуванням. Але сама ініціатива правильна, країна повинна знати свої резерви, ми повинні бути готовими, бо ситуація зобов'язує", - додав Завітневич.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Не треба бігти до військкомату: головнокомандувач ЗСУ про військовий облік для жінок

В Україні 17 грудня набув чинності наказ Міноборони № 313, згідно з яким жінки, які працюють, мають стати на військовий облік.

Також є затверджений список спеціальностей і професій для жінок, після здобуття яких ці фахівчині мають стати на військовий облік. До цього переліку увійшли такі популярні професії, як-от медики, фармацевти, програмісти, фінансисти, журналісти й багато інших. Згідно з документом, жінки від 18 до 60 років мають ставати на облік, якщо вони придатні до військової служби.

Взяття на військовий облік жінок - це не призов на військову службу. Охочі стати на військовий облік мають написати заяву в терцентрі, надати відповідні документи, довідку з роботи. Тоді за місцем реєстрації жінки ухвалюватимуть рішення - чи підлягає вона військовому обліку. Далі - проходження військово-лікарської комісії.

Зараз ви читаєте новину «Військовий облік для жінок: у Міноборони скоротять перелік професій». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути