Ексклюзиви
четвер, 04 січня 2024 01:00

Водохреще-2024: нова дата і чому це свято стало одним з найважливіших

Водохреще-2024: нова дата і чому це свято стало одним з найважливіших
Водохреще-2024: дата свята змістилась Фото: pinterest

За новим церковним календарем, який вступив у дію з 1 вересня, велике релігійне свято Водохреща українці будуть відзначати уже 6 січня. Раніше дата святкування припадала на 19 січня.

Це свято присвячене хрещенню Ісуса Христа в річці Йордан. За біблійною легендою, Спаситель прийняв хрещення від Івана Хрестителя.

Історія свята

Коли Ісус досяг 30-річного віку, він прийшов до Йордану, де його хрестив Іван Хреститель.

За Біблією, хрещення Ісуса було великим духовною подією. Після хрещення ворота неба відчинилися, і Дух Божий у вигляді голуба схилився над Ісусом. Звучав голос з неба, який сказав: "Це Син Мій Улюблений, в Ньому Моє задоволення".

Хрещення Ісуса Христа у Йордані має велике духовне значення для християн. Воно вказує на початок публічної служби Ісуса, Його прийняття місії порятунку та підтвердження Богом Його Сина.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Поститись будемо менше: опублікували новий календар

На основі цих біблійних подій християнська церква встановила свято Водохреща. Воно є одним з найстаріших і найважливіших християнських свят, що відзначається у багатьох церковних традиціях.

На Йордана християни освячують воду, яка є головним символом свята. Віряни вважають, що в цей день свячена вода має цілющі властивості, нею можна вилікуватись від хвороб. Тому її зберігають увесь рік та вона не псується.

Цього року українці будуть святкувати Різдво Христове 25 грудня. Це нова дата за церковним календарем, який ввели в дію 1 вересня.

Перед Різдвом починається один з найтриваліших у році постів — Різдвяний піст. Він триває 40 днів і необхідний, щоб очистити душу й тіло перед Різдвом Христовим. Під час Різдвяного посту вірянам дозволяється їсти овочі, фрукти, каші, гриби, бобові, інколи рибу. Але заборонено вживати м'ясо, яйця, молочні продукти, сир, вершкове масло.

Особливою традицією українського Різдва є колядки — веселі пісні на релігійну тематику. Колядники обходять будинки, тримаючи в руках велику зірку, та розважають своїх сусідів і членів родини за гроші і солодкі подарунки.

Зараз ви читаєте новину «Водохреще-2024: нова дата і чому це свято стало одним з найважливіших». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути