субота, 17 грудня 2011 12:23

У Львові завели моду на встановлення пам'ятників: на Мазепу не дають дозвіл

У Львові завели моду на встановлення пам'ятників: на Мазепу не дають дозвіл

У вівторок, 20 грудня, у Львові відкриють пам'ятник композитору Володимиру Івасюку. Це буде четвертий пам'ятник, встановлений цьогоріч на Львівщині.

Його поставлять на проспекті Шевченка між філармонією та музичною академією. Це місце вибрав меценат пам'ятника Святослав Вакарчук. Композитор Івасюк міг часто ходити цим провулком.

Міська рада профінансувала благоустрій території. Це обійшлося у 174 тис. грн. Пам'ятник заввишки 2,6 метра виготовлено з бронзи, а постамент з граніту. Навколо нього з мозаїки викладено декоративну гітару.

Вже до липня наступного року у Львові планують поставити пам'ятник поету Богдану-Ігору Антоничу. Місто вже виділило 100 тис грн. на його проектування. Поставлять його на розі вулиць Городоцької та Ярослава Мудрого, навпроти будинку в якому жив поет. Він буде заввишки 3,5 метри.

Депутат міської ради "свободівець" Богдан Галайко вдруге звернувся до міського голови Андрія Садового з пропозицією встановити пам'ятник гетьманові Івану Мазепі.

"Пройшов вже місяць, а реакції на моє попереднє звернення немає, - зазначив депутат. - Ніхто нічого не робить. А мешканці цікавляться, яка доля пам'ятника Мазепі, який ми просили встановити".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Як хрести, так треба пам'ятники Сталіну у кожному селі ставити" - у Компартії розійшлися не на жарт

Мер пообіцяв розібратися.

Галайко вважає, що встановленню перешкоджають бездіяльність та бюрократія у владі. Мазепа уже готовий, зберігається на одному з комбінатів. Його можуть продати будь-якому місту. Тому "Свобода" запропонувала меру поставити його у Львові на вул. Мазепи.

Цього тижня у Музеї етнографії виставили макети пам'ятників "репресованим родинам". Свої роботи на конкурс подали 10 скульпторів. Пам'ятник планують спорудити при вході до музею "Територія Терору" — відомої тюрми на Лонцького. Журі таємним голосуванням вибере один проект. Музей "Територія Терору" фінансується з міського бюджету.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бійка під судом: Усіх руйнівників Сталіна позбавили волі умовно

Нагадаємо, цього року на Львівщині вже відкрили три пам'ятники. Науковцям, розстріляним 1941 року, і броварям - у Львові та пам'ятник Степану Бандері - у Самборі. Закінчують монтувати стелу пам'ятника Бандері у Львові. На неї з обласного бюджету у 2011 році виділено 3,4 млн грн. Львів'яни критично ставляться до нових скульптур на вулицях.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Запоріжжі встановили білборд з Гітлером

"У нашій історії було багато цікавих людей. Через років 50 і сьогоднішні лідери помруть, або їх уб'ють, - каже львів'янин Сергій Карвацький. - Виходить, якщо кожному ставити пам'ятник, у нас скоро місця вільного не буде, ні скверика, ні майданчика, ні площі. Будемо ходити між тінями металевих гігантів. Це страшно і неприємно. Або нехай схаменуться. Або хай, як у Лос-Анжелесі, роблять кожному мармуровий знак на тротуарі проспекту Свободи".

Зараз ви читаєте новину «У Львові завели моду на встановлення пам'ятників: на Мазепу не дають дозвіл». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути